LILLESAND: — Jeg vil ikke være med på en mai-måned til med gågater i byen. Ikke tale om. Både mai og september har vært katastrofale måneder for meg, og det er gågateordningen som har gjort sitt til det. I april neste år legger jeg derfor ned, sier slaktermester Nils Øvland (50).

DØDFØDT. 1. mai i år ble det innført en prøveordning med gågater fra mai til oktober måned. Ordningen skal evalueres neste vår.

— Det er så tungvint for kundene å måtte bære rundt på varer de skal hente her. Sommerferien er grei nok, da er folk vant til at det er gågater, pluss at da er byen full av turister. Men gågater i mai og september i Lillesand er dødfødt. Når man handler med ferskvarer må en ha en viss flyt i omsetningen. Og denne flyten forsvant helt i mai, halve august og hele september i år. Og da taper man penger, sier Øvland.

HANDLEMØNSTERET. Han har sett at den nye gågateordningen har ført til en endring i mange lillesanderes handlemønster. Veien til både butikkene på Tingsaker og i Sørlandsparken ble plutselig mye kortere da folk ikke lenger kunne kjøre til butikkdøra som før.

— Det er naturlig at folk velger bort oss næringsdrivende i sentrum når politikerne legger slike hindringer i veien. Mange butikkeiere i sentrum sliter som bare det. Når én næring forsvinner, oppstår det også lett en dominoeffekt. For skal man ha et levende sentrum bør alle næringer være representert, sier Nils Øvland.

Om ikke Øvland får noen til å overta den tradisjonsrike slakterbutikken sin, er det slutten på en lang slakterepoke i Strandgaten i Lillesand neste vår. Helt siden 1919 vært slakterforretning i bygget. I 1960 startet Johannes Øvland, far til Nils, opp. I 1985 overtok Nils Øvland selv.

— Kombinasjonen gummistøvler og betonggulv har gjort sitt til at både hofter og knær er utslitte. Når jeg nå legger ned virksomheten neste vår, får jeg i hvert fall endelig tid til å få utført operasjonene, sier Øvland.

EVALUERES. - Handelsstanden mener at det holder med gågater i skoleferien. Jeg vet om flere butikker som har en nedgang i mai og september, sier leder i Lillesand Handelsstand, Lise Andersen.

Signe Ann Jørgensen (SV) stemte for prøveordningen med gågater fra mai til oktober.

— Jeg er ikke klar for å si om jeg vil gå inn for en endring. Det er dramatisk hvis noen må legge ned på grunn av det, men vi må være sikre på at det er gågateordningen som gjør det, sier Jørgensen.

Ordfører Arne Thomassen (H) har hele tiden fastholdt at det er tilstrekkelig å ha gågater i juni, juli og august.

— Det er viktig at signalene fra handelsstanden kommer, men jeg vil ikke ta saken opp igjen før evalueringen til våren, sier ordføreren.