KRISTIANSAND: — Kongestatuen må stå der den står. Den gleder meg hver gang jeg går forbi, sier Elin Asbjørnsen Gerrard.

For 56 år siden var hun en av stemmene i Kristiansand domkirkes barnekor, som under ledelse av Margrete Erikstad sang Arnulf Øverlands «Til Kongen» på Øvre Torv. Anledningen var avdukningen av Per Palle Storms statue av kong Haakon.

  • Det finnes ingen bedre plassering av denne vakre statuen, mener Asbjørnsen Gerrard.

Sonja

Blant hennes venninner er den kunstinteresserte dronning Sonja.

— Dronningen har spesielt kommentert denne statuen og sagt at hun synes den er fantastisk flott, sier Elin Asbjørnsen Gerrard. Hun mener det er nok av andre egnede steder til idrettsarrangementer i Kristiansand.

Som omtalt i Fædrelandsvennen i går, risikerer den gamle kongen å måtte vike plassen for verdensserien i sandvolleyball på Øvre Torv 7.-12. august.

Det var for øvrig ordfører Aage Grønningsæter som avduket statuen 7. juni 1951, dagen for unionsoppløsningen og på dagen seks år etter at kong Haakon kom hjem til et frigjort Norge.

Anledningen var feiring av Kristiansands 300-årsjubileum, rett nok ti år forsinket som følge av krigen.

Men det var ingen selvfølge at det ble denne kongen som skulle æres med «statue til minne om den store tiden», slik kommuneledelsen ønsket. En oppnevnt komité utlyste konkurranse med 50.000 kroner i premie og fikk inn 50 forslag. Men komiteen likte ingen av dem.

David

I stedet gikk komiteens formann inn for en kopi av Michelangelos David som minnesmerke på Torvet. David falt med fire mot fem stemmer, etter at Halvdan Berge forlangte nytt møte.

Historien sier at komiteen ble oppløst etter at ingen forslag ble godtatt og ingen premiert.

I stedet vedtok formannskapet å be professor Per Palle Storm lage en statue av Haakon VII, til minne om selvstendigheten i 1905 og den gjenvunne friheten i 1945. Siden har majesteten stått høyreist mot skiftende vær og omstendigheter.

Men sandvolleyball kan tvinge ham til timeout.