Les også:

Døde i klatreulykke

Klatremiljø i sorg

KRISTIANSAND: En snau uke etter at 28-åringen omkom i en klatreulykke i spanske Bernia, er det fortsatt høyst usikkert når begravelsen kan finne sted.

Verken Utenriksdepartementet (UD) eller soknepresten i Lyngdal har fått noen dato for når kisten kan sendes fra Spania.

— Normalt sett tar det mellom en uke og ti dager før en kiste fra Spania kan sendes hjem. Det er en del som skal på plass før hjemsending kan finne sted, sier rådgiver i UD, Mari Wålberg, til fvn.no.

Byråkrati

Hun beskriver en byråkratisk prosess med dokumenter og godkjenninger før kisten kan ankomme Lyngdal. I tillegg er forsikringsselskapet involvert i den praktiske tilretteleggingen.

— Vi må ha tillatelse fra det spanske begravelsesbyrået og spanske myndigheter før kisten kan sendes, sier Wålberg.

Sokneprest i Lyngdal, Kåre Mjølhus, forholder seg til beskjedene han får fra den norske ambassaden i Madrid.

— Ambassaden jobber med dette. Om kisten kommer i slutten av denne uken eller i begynnelsen av neste uke vet vi ikke, sier han.

Erfarne klatrere

Jørgen Landsverk klatret sammen med kameraten Vegard Andreas Hjorthaug (24) fra Hobøl i Østfold, da en av dem skal ha falt og dratt den andre med seg. De to la ut på klatretur alene, og ble meldt savnet søndag morgen etter å ha vært borte i to dager.

Ulykken skjedde i fjellområdet Bernia ved Alicante øst i Spania. De to skal ha falt fra en fjellvegg som er rundt 200 meter høy.

Begge var erfarne klatrere og aktive i klatremiljøet i Bø, hvor de bodde. Landsverk og vennene var friluftsmennesker på sin hals og tilbrakte så mye tid som mulig utendørs. Etter planen skulle Landsverk ha reist videre til Thailand i helgen for å klatre der i tre uker.