HOVDEN: De fem elevene fra Seljord folkehøgskule skulle gå fra Hovden til Venevatn like ved fylkesgrensen til Telemark. Da de ikke kom tilbake til avtalt tid, meldte rektor Kolbjørn Birkrem dem savnet i 18-tiden.

Fire timer senere fikk han beskjed om at letemannskapene hadde funnet dem fem kilometer inn i Telemark.

— Det var en godmelding å få. De var i god form, sier han til fvn.no.

Gikk feil vei

I stedet for å snu og gå tilbake til Hovden, hadde elevene gått i stikk motsatt retning. De var ikke kledd for å overnatte ute i 15 minusgrader, og øst for Kvannefjellet tok de seg inn i en hytte.

— Når de først tok feil retning gjorde de det helt rett med å ta seg inn på en hytte, sier Birkrem.

Klokken 20 ble fem snøscooterførere sendt ut for å lete etter elevene, men på grunn av dårlig mobildekning fikk de ikke gitt tilbakemelding før to timer senere. Da var et helikopter fra Hovedredningssentralen (HRS) på Sola allerede på vei, ifølge vakthavende redningsleder ved HRS, Trygve Sveen.

Fulgte sommerløype

Området hvor elevene var savnet ligger om lag 11 kilometer øst for Hovden. De skal ha fulgt en sommerløype som ikke er kjørt opp, ifølge politiet.

— En lærer hadde sist kontakt med dem i 13.30-tiden, men han skulle gå en annen rute, sier operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt.

Siste observasjon av elevene, som alle skal være i 18-19-års alderen, var i nærheten av hytta Tjørnbrotbu.

Politiet hadde hele tiden god tro på at de skulle bli funnet. Været var bra i området.

— Det er jomfruelig snø i terrenget, og vi håper å se sporene etter dem, sa Steinsland til fvn.no før letingen ble igangsatt.