OSLO: Torsdag ble 55 av 440 avganger avlyst, men fredag er det ventet noen færre avlysninger. Selskapet oppfordrer passasjerene til å møte opp på flyplassen som vanlig.

– Vi regner med at 90 prosent av avgangene vil gå som normalt, og at mellom 40 og 45 avganger vil bli innstilt i løpet av dagen, sier informasjonsrådgiver Knut Morten Johansen i SAS Braathens til NTB fredag morgen.

Problemet med at fly og mannskap befinner seg på ulike plasser, har selskapet stort sett fått kontroll på.

– Så langt kan dette se ut til å bli ukas beste dag, sier Johansen.

– Kaoset vil fortsette

Konflikten mellom flygerne og selskapet er langt fra over, selv om trafikken fredag ser ut til å gå nesten som normalt. Ledelsen i SAS Braathens og SAS-flygerne møttes på Gardermoen torsdag kveld uten å bli enige.

– Alle føler utrygghet i forhold til omstillingsprosesser, men det var en positiv dialog under møtet, sier informasjonsrådgiver Knut Morten Johansen.

Fullt så positiv er ikke leder Jack Netskar i Norske SAS-flygeres forening.

– Flykaoset i Norge vil fortsette. Hvis ikke ledelsen kommer på andre tanker, havner vi i retten, sier Netskar til Aftenposten.

– Ledelsen vil presse gjennom sin beslutning, men det vil koste mye penger. Man har allerede store irregulariteter i flytrafikken, og de vil bare fortsette, sier han.

Vil splitte

Pilotene i SAS har i årevis opptrådt som én skandinavisk gruppe når de har forhandlet om lønn og andre arbeidsbetingelser. Nå vil SAS-ledelsen splitte dem opp i nasjonale grupper, noe pilotene motsetter seg.

– Ledelsen ønsker å svekke fagforeningene og redusere lønningene ved å sette de ulike gruppene opp mot hverandre, mener Netskar.

Han mener SAS-ledelsen nå søler bort hele varemerket og flere hundre millioner kroner.