– Det ser ut som om det er en registrerbar bedring i gutters leseferdigheter når det gjelder andelen gutter som anses som rimelig gode lesere, sier avdelingsleder Ragnar Gees Solheim ved Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger til Aftenposten.

Fremdeles er det imidlertid jentene som er best i klassen. Lesesenteret har sammenlignet elever i 2001 og 2004. De legger ikke fram tallene før om 14 dager, men hovedkonklusjonen ble presentert på Høyres skolekonferanse i Oslo lørdag.

Solheim tror bedringen i gutters leseferdigheter skyldes blant annet planene for leseopplæring og mer systematisk kartlegging. I tillegg nevner han den nasjonale handlingsplanen «Gi rom for lesing».

Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger følger utviklingen i leseferdigheter blant landets 2. klassinger. De tester årlig et representativt utvalg på 2000 elever.

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) er glad for at gutter nå leser bedre.

– Men vi har enda mer å gå på. Vi skal bli enda bedre. Flere timer på barnetrinnet og mer fokus på lesing vil over tid føre til det. Det er gledelig at det går i riktig retning, sier han til Aftenposten.