Foto: Hanne Line Mathisen

KRISTIANSAND: — Hittil i år så er det da 601 meldinger totalt, om hunder som er funnet eller mistet. I fjor var det 1200, sier Svein Vasby, stabsjef ved Agder politidistrikt.

Han mener de 1200 meldingene er ganske jevnt fordelt mellom de som vil melde om en løs hund, og de som har mistet hunden sin.

— Vi vil gjerne henstille folk om å passe bedre på bikkjene sine, sier Vasby.

Hvor mye tid som går med på bikkjer er vanskelig å si, siden det inngår i vanlig tjenestetid.

— Det er klart med et volum på 1200 i året så blir det endel. Bare det å besvare telefonhenvendelsene, samt patruljer som i blant må sjekke ut saken. I tillegg er politiet tidvis ute å henter de. Tid som ville vært unødvendig hvis folk hadde kontroll på bikkjene sine, sier Vasby.

Ikke minst så er mange av hundene gjengangere i rapportene om løse hunder.

— Det er flest av de som har hund i alle år, og kanskje mister de en til to ganger. Men så har vi også de som ukentlig observeres løse i samme nabolag til sjenanse for naboer, sier Vasby.

Ikke politiansvar

Det er dessuten lovpålagt med båndtvang, og i tillegg er det veldig skummelt for mange å møte på en løs hund. En frykt som kan være velbegrunnet. I enkelte tilfeller er det også mulighet for bøteleggelse. Vasby har likevel forståelse for at hundeeiere kan være uheldige.

— I prinsippet skal det være slik at hundeeier alltid skal ha kontroll på bikkja, men livet er jo ikke alltid sånn, sier Vasby.

Han påpeker også at det er svært sjelden det oppstår personskader som følge av løshunder. Oftest løser saken seg ved at politiet formidler beskjed fra finner til hundeeier. Selv om å være hundeformidler ikke direkte er politioppgave.

— Politiet har jo et ansvar for å ivareta hittegods og løsøre som er fratatt eier uten vilje. En hund er jo ikke hittegods, men det har med dyrevelferd å gjøre også, noen må jo ta vare på disse dyra, sier Vasby.

Politiet spør alltid finner om å passe hunden til eier eventuelt dukker opp. Hvis ikke det er en mulighet, kontakter politiet som regel Falk som frakter hunden til en kennel. Der kan den uheldige eieren hente hunden, mot å betale frakt og opphold.

100 i året Ulf Rosfjord ble overrasket over det store antallet hunder på avveie. Rosfjord eier Kroodden kennel, som har tatt imot all hunder politiet må ta hånd om siden 1969. Han får også svært ofte telefoner fra folk som leter etter hunden sin.

— Vi tar inn nærmere 100 i året. Hittil i år har blitt 50. Det kom inn ei senest i går, som var godt opp i åra, sier Rosfjord.

Når han får inn rømlinger får eier et par dager på å dukke opp. Hvis ikke det skjer setter polititet inn en annonse om hunden i avisen. Fra dagen annonsen står på trykk har eier en uke på å melde seg. Hvis ikke blir hunden solgt eller avlivet. Som regel tar det ikke mange dagene før eier og hund blir gjenforent.

Glade møter

— De aller fleste er familiehunder, som har stukket ut gjennom en åpen dør eller lignende. Sa det er veldig mange gledescener her, sier Rosfjord med et smil.

Han setter stor pris på jobben som mottak for løshunder. Selv om løshunder krever ekstra arbeid for Rosfjord, siden han mangler informasjon om de. Dessuten må han alltid må være tilgjengelig når Falk bringer inn rømlinger. Løsgjengerne ser derimot ikke ut til å lide noen nød av livet på rømmen.

— De har gjerne hatt en skikkelig springmarsj, og ligger rett ut og slapper av når de kommer hit, sier Rosfjord.

To ganger i år har det vært hunder som ikke har blitt hentet. En av dem er Kajsa, som har vært hos Rosfjord siden februar.

— Hun ble funnet i Vesterveien, bare fire måneder gammel. Egentlig skal de som ikke blir hentet eller solgt avlivet, men det har jeg ikke hjerte til, sier Rosfjord mens en glad Kajsa hopper rundt ham.

Den godlynte blandingshunden av schæfer og husky er stadig til salgs, selv om Rosfjord er blitt svært glad i tispa.

Rosfjords to nyeste gjester vil forhåpentligvis ikke måtte bli like lenge, ei fire til fem år gammel sort labrador tispe, og en svært gammel tispe av samme rase. Den ene ble funnet i Vennesla, den andre i Randesund. Enn så lenge kan de nyte et lite ferieopphold med sjøutsikt på Kroodden.