KRISTIANSAND: — Vi står klar til å ta 100 prosent stilling hvis Stoltenberg vil. Politikerne lover mye, men holder ikke ord. Løsningen er å bevilge mer penger, sier fem ansatte på Randesund omsorgssenter.

De er blant de 477 omsorgsarbeiderne i Kristiansand kommune som ønsker seg full stilling. Bare 150 har fått det, og de fem er ikke blant dem.

UFRIVILLIG DELTID

327 ansatte på sykehjem og i hjemmetjenestene i Kristiansand ønsker seg full stilling uten å få det. Samtidig sier Stoltenberg at mangelen på hender er det største problemet for en bedre eldreomsorg.

— Han må først ta i bruk den ubrukte ressursen som ligger i å øke stillingsbrøken til alle som jobber ufrivillig deltid og ønsker seg full stilling. Det vil dekke behovet i en del år fremover. Deretter får vi bruke de kommende årene til å gjøre omsorgsjobbene mer attraktive, så folk vil jobbe her, sier enhetsleder Nina Bjørke.

Av hennes 55 ansatte er det 16 som i fjor meldte at de ønsker full stilling. Siden har seks av dem fått det, mens ti fortsatt jobber ufrivillig deltid. En av dem har allerede sluttet for å få full stilling et annet sted.

— Det politikerne ikke skjønner er at mange av oss ikke har dette som biinntekt, men som levebrød. Når vi har 60 prosent stilling er det håpløst å få lån i en bank. Dette er lite omtenksomt mot arbeidstakere. Det er lite gøy å leve sånn, og det er lite «up to date», sier hjelpepleier Liv Astri Nome.

VANSKELIG å PLANLEGGE

De fem ufrivillig deltidsarbeidende forteller at de må kaste seg over alle ledige vakter som dukker opp i helger og ferier. Det gjør at de aldri kan planlegge fritiden.

— Vi må jobbe i sommerferien fordi vi ikke vet hvordan høsten blir, sier sykepleier Bjørg Træland Hansen, som ikke får mer enn 60 prosent jobb fast.

Som følge av at seks ansatte ved omsorgssenteret i mai fikk full stilling, oppsto det til sammen ett nytt årsverk. Det har ført til en merkbar kvalitetsheving, forteller de ansatte.

— Nå har vi av og til tid til å ta de gamle med ut en tur, og de eldre har større valgfrihet med hensyn til når de skal spise og legge seg. Det er godt å vite at vi har gjort noe godt for noen den dagen, og ikke bare har gitt det grunnleggende, sier Træland Hansen.

— Vi ville sluppet å gi folk så mange tabletter hele tiden hvis vi hadde vært enda flere på jobb, sier hjelpepleier Anne Lise Furulund, med bare 70 prosent stilling.

Nå ber de politikerne bevilge penger, så det blir mulig å jobbe full stilling og yte god eldreomsorg i Kristiansand kommune.