Se video fra debatten på FTV her

— En veldig god debatt KRISTIANSAND: Valgkampens første partilededebatt ble avholdt mellom Siv Jensen og Jens Stoltenberg på Høgskolen i Agder (HiA) mandag kveld. En av tingene som stod i fokus var naturlig nok kommuneøkonomien.

- Takk de rødgrønne

— Frps representanter rundt om i kommunene burde takke den rødgrønne regjeringen morgen og kveld for de økte tilskuddene til kommunene, sa Jens Stoltenberg, til stor latter fra salen.

Siv Jensen på sin side var kjapt ute med å påpeke at Frp er helt på linje med Arbeiderpartiet når det gjaldt økte tilskudd til kommunene.

— Den rødgrønne regjeringen har styrket kommuneøkonomien, og det er vi i Frp helt enige i, påpekte Jensen.

Ideologisk debatt

Debatten mandag kveld ble allikevel mest en ideologisk debatt mellom de to partilederne. Temaer som barnehager, skole, eldreomsorg og strandsoneproblematikken ble behørig debattert.

— Vi i Arbeidepartiet har tro på fellesskapet, og tror at vi kan gjøre alt bedre om vi gjør det sammen. Vi ønsker ikke et samfunn som skal være markedsregulert, sa Stoltenberg.

Siv Jensen på sin side valgte å fokusere på at Frp ønsker at enkeltmenneskene skal få lov til å ha størst mulig frihet til å ta valg på egenhånd, og at politikerne ikke skal bestemme alt.

— Vi ønsker at enkeltmennesket skal få lov til å bestemme mest mulig selv. Det blir feil om vi som politikere skal bestemme alt fra vugge til grav, påpekte Jensen.

Barnehagepolitikk

Stoltenberg mener at hvis Frp får gjennomslag for sin barnehageproblematikk, vil én enkelt barnehageplass komme opp i 10.000 kroner. Frp ønsker å fjerne støtten til offentlig barnehageplass, og øke barnetrygden betraktelig.

— Det kommer til å gå utover de barna som trenger barnehagen aller mest. Det hindrer både likestilling og integrering, og det er usosialt, fastslo Stoltenberg.

— Jeg mener at Ap og Stoltenberg har en grunnleggende mistillit til foreldre. Jeg tror de alltid vil gjøre det som er best for barna sine, repliserte Jensen.

Også strandsoneproblematikken var oppe. Stoltenberg påpekte at han vil jobbe for å sikre at allmenheten fikk anledning til å ferdes i strandsonen.

Kjøpe strand for regjeringens penger

— Vi vil fortsette å kjøpe opp strand for regjeringens penger. Jeg er en tilhenge av byggeforbudet i strandsonen, og mener det blir gitt altfor mange dispensasjoner, sa Stoltenberg.

Siv Jensen på sin side mente at Norge har mer en nok utmark, og påpekte at hun heller ikke var begeistret for byggeforbudet i 100 meterssonen.

— Vi har en grunleggende tiltro til at bystrene og kommunene rundt om i Norge klarer å bestemme dette på en god måte på egenhånd, sa Jensen.

Gave til Jens

Siv Jensen avsluttet partilederdebatten med å overrekke en gave til Jens Stoltenberg.

— Jeg ønsker å gi Jens en signert utgave av Fremskrittspartiets program, sa en smilende Jensen, til stor latter og applaus fra de fremmøtte i salen.