KRISTIANSAND: – Jeg hørte et fryktelig smell, som bomber og granater. Det haglet med stein. Så kom en stein susende inn gjennom vinduet og fortsatte videre inn i butikken, rett over hodene på to småjenter, forteller Camilla Hauge, butikksjef på Lidl.

Hun hoppet ut fra kassen og løp mot barna og noen voksne for å se hvordan det gikk.

– Ingen ble truffet. Det er en Guds lykke at ingen ble skadet. Dette kunne gått fryktelig galt. Jeg ble helt skjelven. Det var kundene også. Folk på utsiden løp for livet, sier Camilla Hauge.

Trege

Butikksjefen ba kundene i butikken gå ut for å se hvordan det gikk med bilene på parkeringsplassen. Der fikk mange bileiere seg en ubehagelig overraskelse.

Butikksjef Camilla Hauge reagerer på at folk fra entreprenørselskapet var så trege til å sjekke hvordan det hadde gått.

– Jeg tror nesten glassmesteren var her først. Det tok lang tid før de fra anlegget reagerte, sier Hauge.

Hun reagerer på at arbeidet på E 18 anlegget fortsatte som om ingenting hadde skjedd. Uhellet skjedde kl. 13.40 og arbeidet ble først stanset kl. 15. 300 meter

Stein fløy over 300 meter gjennom luften og landet en rekke steder på parkeringsplassene til Biltema og Lidl.

Politiet, Arbeidstilsynet og representanter for entreprenøren og E 18-utbyggerne kom etter hvert til stedet. De møtte et titalls frustrerte bileiere, som viste dem skadene.

På en bil hadde en stein gått tvers gjennom taket, rett over det tomme barnesetet. Flere andre biler fikk småskrammer.

Amund Hareide var blant dem som kan takke skjebnen for at han overlevde spreningsulykken på E 18. – Jeg sto og løftet varene inn i bilen etter å ha handlet på Lidl da det plutselig kom en veldig stor stein mot meg i en bue. Den havnet ca. en meter borte fra meg, spratt opp igjen, og skjøt rett inn i butikken gjennom både ruta og veggen innenfor. Butikkunder kastet seg til sides og gjemte seg bak søyler for å slippe unna, forteller Hareide.

Etterpå haglet det med småstein.

– Jeg hadde ikke tid til å bli redd, men kastet meg inn i bilen. Hadde jeg fått steinen i hodet, ville det gått helt galt. Det vil jeg ikke tenke for mye på, sier Hareide.

Nå skal han fremme forsikringskrav for å få utbedret en rekke karosseriskader som følge av «meteor-regnet» fra spreningsuhellet.

Skulle ikke skjedd

– Dette skulle ikke ha skjedd, sa presseansvarlig Kyrre Lian i hovedentreprenøren CJV E 18. Kyrre Lian ristet på hodet over uhellet, som skjedde nær Biltema og Lidl hvor det på denne tiden av døgnet er mye folk.

– I etterpåklokskap kan en si at det var galskap å fyre av salva nå, sier Lian, som stanset alt arbeid da han kom ved 15-tiden.

I følge Lian ble det satt ut vakter og flere biler ved Biltema ble flyttet før sprengningen.

Fjellet som skulle sprenges var ikke tildekket med matter. Sprengningsekspert Tor Hustveit fra Birkeland sier dette ikke er uvanlig i dette området.

– Det var planlagt å sprenge kl. 21. Jeg vet ikke hvorfor det ble sprengt nå, sier Hustveit, som lager sprengningsplanene for den tyske entreprenøren Reinhold Meister.

Vil stanse sprengning

Arbeidstilsynets Alf Helgeland krevde i går full stans i all sprengning i bebodde og befolkede strøk langs E 18. – Entreprenøren må vise til at virksomheten har rutiner som tilfredsstiller kravene til sikker sprengning før de får lov til å fortsette, sier Helgeland.

Arbeidstilsynet bistår nå Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og politiet. Politiet i Randesund har innledet full etterforskning.

– En ting er klart. Det ble ikke brukt verken duk eller matte for å hindre sprut av stein. Etterforskningen vil vise om det var uforsvarlig, sier Helgeland.

Entreprenøren fikk i går ettermiddag lov til å fyre av en ferdig ladet salve like ved anlegget hvor det gikk galt.

– Men vi krevde skikkelig tildekking, sier Helgeland.