DEBATT: Skriv din mening om saken nederst i artikkelen.

ARENDAL: I tillegg foreslår utvalget som består av fem havneansvarlige å innføre fem knops fartsgrense inntil 100 meter fra land. Regelverket er tenkt å gjelde i sommermånedene, melder Agderposten.

I forslaget legges det opp til tre soner: En der det er lov å kjøre i fem knop, en med 30-knops fartsgrense, samt en med mer enn 30 knop som bare tillates i åpent farvann i Skagerrak.

— Vi ser at antall fritidsbåter er i vekst og at motorene som driver disse får større kraft. Potensialet for å påføre skade blir større. Vi ønsker å unngå ulykker til sjøs, og tror at et forenklet regelverk vil være et viktig bidrag, sier havnefogd Rune Hvass i Arendal til Agderposten.

Tanken bak forslaget skal blant annet være at båtførerne skal få et enklere regelverk å forholde seg til.

— Når det er forskjellige regler fra kommune til kommune, er det ikke enkelt å holde seg innenfor loven. Vi har merket oss at det er nærmere 30 forskjellige regler på denne strekningen, og ønsker å gjøre regelverket likt over et større område, sier Hvass til avisen, og sikter til strekningen mellom Oslo og Kristiansand.

Hvass vil ha en øvre fartsgrense på 30 knop innaskjærs.

— 30 knops grense mer enn 100 meter fra land i sommerperioden, vil tillate båter å forflytte seg fort på sjøen på strekninger der dette er trygt, uten at andre eksponeres for båter i fri fart. Vårt mål er å sikre folks ferdsel til sjøs og i strandsoner og samtidig lage forskriftene så enkle som mulig, sier Rune Hvass til Agderposten.

Forslaget skal sendes til høring i sommer.