LYNGDAL: Mattilsynet har gitt de ansvarlige for Dyrskue i Lyngdal beskjed om at de må klare seg uten klovdyr under årets Dyrskue. Det betyr i praksis at dyrskuet blir gjennomført uten ku, okse og kalv.

— Vi har tidligere fått muntlig beskjed fra Mattilsynet om at vi trolig ville få lov til å stille ut kyr, okser og kalver. Torsdag i sist uke fikk vi derimot brev fra tilsynet om at søknaden vår om å få stille ut dyr var avslått. Dette betyr at vi må avlyse den tradisjonsrike livdyrauksjonen. Jeg må innrømme at det blir en litt spesiell Dyrskue i år, sier generalsekretær Thor-Ove Aas, til Farsunds Avis.

Og årsaken til at klovdyrene må holde seg i fjøsene sine under Dyrskue er faren for spredning av dyresykdommen blåtunge. Etter at sykdommen ble påvist ved bestninger på Lista og i Lindesnes, opprettet Mattilsynet en sperresone fra Flekkefjord i vest, til Grimstad i øst.

— Lyngdal ligger midt i sperresonen, og myndighetene tar ikke sjansen på at dyr fra dette området skal samles hos oss, sier Bjørn Vidringstad som leder Dyrskue-komiteen.

— Å flytte på dyr og samle dyr vil alltid øke smittepresset i forbindelse med dyresykdom. Mattilsynet følger rådene fra Veterinærinstituttet og vil ikke tillate ansamling av dyr i sperresonen for blåtunge, skriver fungerende regiondirektør i Mattilsynet, Marit L. Manhenke.

Men helt uten dyr blir ikke Dyrskue. Hesteutstillingen vil ikke bli berørt av forbudet. Det blir heller ikke sauer fra Prestegården.