KRISTIANSAND/FARSUND: — De var veldig aggressive, sier Mydland etter skrekkopplevelsen fredag forrige uke.

Mydland skulle uskadeliggjøre et vepsebol som vepsene hadde anlagt under taket i vinterhagen, og han hadde kjøpt et insektsmiddel som han sprayet inn der vepsene holdt til. Det burde han kanskje ikke ha gjort. Flere veps kom mot ham, og én stakk ham i bakhodet.

— Det var utrolig vondt. Skikkelig ubehagelig, og jeg fikk en svær hevelse i bakhodet, sier Mydland.

Stukket hos venner

Han forteller at han ikke kan huske at et vepsestikk tidligere har gitt ham en slik smerte og reaksjon. Mydland ble rent uvel av vepsens gift, men klarte likevel å kjøre til legevakta.

Der fikk han både stivkrampe- og kortisonsprøyte av legen.

Mydlands kone, Unni Brit Bekkevold, endte på legevakta torsdag. Hun ble stukket da paret var på besøk hos venner i Farsund. Hun ble stukket i den ene hånda, og endte opp med smerter, oppsvulmede fingre og hevelse i håndleddet.

Effektivt

Til tross for stikket og smerten Bjørn Harald Mydland opplevde, oppnådde han hvertfall sitt opprinnelige mål - nemlig å utrydde vepsene i vinterhagen.

— Jeg skal si det var effektivt; nå er det helt stille der, humrer Mydland, som også kan konstatere at både konas og hans egen hevelse har gått kraftig tilbake etter behandlingen på legevakten.

Mange oppsøker lege

Lege, og medisinsk rådgiver ved legevakta i Kristiansand, Erik Hodne sier til til fvn.no at inntrykket hans er at mange kommer til vakta med vepsestikk nå i august.

— Noen får kraftige reaksjoner. Tidligere år har jeg sett bein som er blitt så tjukke som tømmerstokker etter vepsestikk. Slikt kan skje dersom vepsens gift tilfeldigvis er blitt injisert rett i en blodåre, sier Hodne.

Han sier det alvorligste likevel er dersom en kraftig reaksjon oppstår etter stikk på, eller i nærheten av, hals og tunge.

— Da kan pasienten få pusteproblemer, og da står det selvsagt om minutter for å redde vedkommendes liv. De pasientene ser vi naturlig nok ikke på legevakta, de blir kjørt rett til akuttmottaket med ambulanse, sier Hodne.

- Bruk isbit

Å bli stukket av veps er likevel som oftest bare ubehagelig, sier rådgiver ved giftinformasjonssentralen, Mari Tosterud til fvn.no.

— Man bør fjerne en eventuell brodd etter stikket. Samtidig skal man være forsiktig så man ikke klemmer rundt kjertelen som kan følge med brodden. Mer gift kan da nemlig presses ut, sier Tosterud.

Hun sier videre at smerten fra stikket kan lindres ved å legge på en isbit, eller ved å bruke lokalbedøvende salve.