AGDER: Heimevernet er pålagt å kutte 23 stillinger av i alt 400 årsverk som skal vekk i Forsvaret. På Kjevik er det seks personer som blant annet har som oppgave å planlegge og drifte en innsatsstyrke av 300 frivillige soldater på Agder – en styrke som kalles Varg.

Tre av disse stillingene skal kuttes – de tre gjenværende skal flyttes til Stavanger.

Bekymret

Foto: Lars Hoen

Ingebjørg Godskesen (Frp) reagerer kraftig på det hun mener er et «svært tynt svar» fra Faremo på Frps spørsmål om hvordan forsvarsministeren mener Heimevernets beredskap vil bli påvirket av beslutningen om å kutte tre av seks lederstillinger på Agder, og flytte de gjenværende tre stillingene til Stavanger.

I sitt svar skriver Faremo følgende:

— Det vil fortsatt være innsatsstyrker som er rekruttert fra Agder-fylkene. Personellet fra innsatsstyrke Varg vil bli integrert i innsatsstyrke Osprey slik at den samlede operative kapasiteten bevares. Heimevernets beredskapsnivå i Agder vil således ikke bli påvirket av beslutningen. Ut fra operative, ressursmessige og praktiske forhold vil treningen også i fremtiden foregå lokalt, og materiell vil fortsatt bli lagret i området Kristiansand, skriver Faremo.

Ikke beroliget

— For at Varg skal være operativ på kort varsel, må lokalt personell raskt kunne være på stedet. Kritisk materiell som oppbevares lokalt må kunne tas ut raskt. Nedleggelse av kommando på Kjevik sørger for at dette ikke lenger kan garanteres, mener Godskesen.