MANDAL: 17-åringen ble funnet skyldig i totalt 14 tilfeller av innbrudd eller innbruddsforsøk i skjærgården utenfor Mandal. I tillegg ble han dømt for blant annet skadeverk, båttyveri og uforsiktig omgang med dynamitt.

Ifølge dommen ble 17-åringen totalt funnet skyldig i totalt 22 lovbrudd. Fra hyttene som ble raidet ble det stjålet en del drikkevarer og elektriske artikler. De fleste gjenstandene er senere levert tilbake til eierne.

Det ble også utført et betydelig skadeverk i noen av hyttene. I hytta til politimannen Toralf Jørgensen ble det blant annet tømt et brannslukkningsapparat, noe som medførte skader for over 140.000 kroner.

Hytteieren fornøyd

Jørgensen er godt fornøyd med at saken til slutt ble oppklart, og at en av gjerningsmennene nå er dømt til 90 dagers betinget fengsel.

— Med tanke på gjerningsmannens unge alder skal det mye til å bli dømt til ubetinget fengsel. Men jeg synes det er ålreit at han får et erstatningskrav hengende over seg. Det er den straffen som vil bety noe for ham, sier Jørgensen til fvn.no.

De fleste hytteinnbruddene fant sted i løpet av et par dager i påskeferien i år, noe retten har sett på som skjerpende for straffeutmålingen. I formildende retning anfører retten at 17-åringen har tilstått alle forhold i tiltalen.

Avga full tilståelse

Mandalitten ble først pågrepet 16. april, men nektet da ethvert kjennskap til innbruddene. Dagen etter kom innrømmelsen, etter å ha blitt konfrontert med forklaringen til en av de andre som var delaktige i innbruddsraidet. Retten har derfor kommet frem til at 17-åringen ikke kan tilgodeses med full tilståelsesrabatt.

Gjerningsmannens unge alder har spilt en avgjørende rolle i straffeutmålingen. Mandalitten var 16 år da innbruddene ble begått, og retten mener en passende straff er 90 dagers betinget fengsel, med en prøvetid på 2 år. Han ble også idømt en bot på 5000 kroner. Dommen var i tråd med aktors påstand. 17-åringen er tidligere ustraffet.

17-åringen ble også dømt til å betale en erstatning på til sammen 215.000 kroner for å dekke utgiftene til hytteierne og disses forsikringsselskaper.