PÅ BUNN: Fylkespolitikerne i Aust-Agder tjener dårlig i forhold til politikerne i resten av landet. På bildet er Laila Øygarden (Ap), fylkesordfører i Aust-Agder. Arkivfoto: Vidar Fløde Foto: Vidar Fløde (arkiv)

Forskjellen i godtgjørelsen til vanlige fylkespolitikere kan være på en halv million kroner.NRK Sogn og Fjordane har funnet ut at en fylkespolitiker i Møre og Romsdal tjener nesten 750.000 kroner i året, mens en fylkespolitiker i nabofylket Sogn og Fjordane får vel 250.000 kroner for det samme vervet.

Ingeborg Hungnes (H) fra Molde har en årslønn på 744.000 kroner for å sitte på fylkestinget og er helt i landstoppen.

Hun er gruppeleder for fylkestingsgruppen, medlem av fylkesutvalget og medlem av kulturutvalget. Hun vurderer sin egen lønn som god og synes reglementet for godtgjørelse er greit.

Det er fylkespolitikerne selv som fastsetter denne godtgjørelsen.

Sammen med Møre og Romsdal ligger Hordaland på lønnstoppen, mens Sogn og Fjordane og Aust-Agder har de dårligst betalte fylkespolitikerne. I Akershus får fylkespolitikerne 350.000 kroner mindre enn i Møre og Romsdal.

Ekspert på etikk i lokalpolitikken, Eilert Jahn Lohne ved Universitetet i Bergen, er kritisk til at fylkespolitikere skal bevilge lønn til seg selv. Han er også kritisk til at det er så store forskjeller fra fylke til fylke.

Hva synes du om lønnsforskjellene? Si din mening her.