KRISTIANSAND: — Dette er en stor dag for Demokratene og Norges demokrati, sier Vidar Kleppe.

Jan Simonsen. (Foto: Scanpix)

Bauge og Simonsen

Partilederen startet selv opp Demokratene i 2002, og forteller om en voldsom giv innad, med stadig flere medlemmer. Mange av dem har lang erfaring fra politikken. En av dem som gjør comeback er den tidligere stortingsrepresentanten og rogalendingen Jan Simonsen, som sitter som leder i Akershus. Der er også en annen kontroversiell kjenning å finne.For de som fulgte med på blant annet debattprogrammet Lønning og Staff, som gikk på TV2 på 90-tallet, er Hans Bauge et kjent navn.

— Giske og NRK bare lo

Kleppe har god tro å bli valgt inn på Stortinget til høsten, som førstekandidat på partiets stortingsvalgliste i Vest-Agder.

Hans Bauge (Foto: Scanpix)

— Jeg har åtte års erfaring fra Stortinget, og er ferdig utlært, sier han skråsikkert.Men minst like viktig som stortingsplass mener Kleppe det er at partiet nå er blitt lovet deltagerplass i debatter på NRK. I et møte med kulturminister Trond Giske (Ap) og kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas ble Demokratene ifølge Kleppe lovet debattdeltakelse hvis de stilte lister i hele landet.

— De lo bare da jeg sa vi skulle få til det, sier Kleppe.

- Daukjøtt på Agderbenken.

Han vil slåss for Agder med slagordet «Hjerte for Sørlandet», og er ikke nådig i kritikken av landsdelens nåværende representanter på Stortinget.

— Det er alt for mye daukjøtt på Agderberbenken. Det har jo bare vært krangling i det siste, sier han.

Vest-Agder stiller med en liste hvor hele åtte av tolv er kvinner.

Kleppe er spesielt fornøyd med at Demokratene nå har klart det Pensjonistpartiet ikke har klart i løpet av snart 25 år som parti, å stille stortingsvalgliste i hele landet.

— Det har blitt gjort en stor og god jobb. Dette er blitt overraskende bra, sier han.