TROR SAUENE LEVER: Bonde Karl Yngve Kristensen.

KRISTIANSAND: — Jeg har gått mil på mil i snøen i distriktet. I går leide vi fly som vi brukte i letingen, men sauene er søkk borte, sier Karl Yngve Kristensen til fvn.no. Like ved ny E 18

Kristensen mangler en flokk på totalt 17 dyr. Sist så han dem på heia ved Dønnestad. Det eneste sporet han har funnet fra flokken er noen ulldotter like øst for Dyreparken.

— Dette er sauer som skal være ute hele året, og som tåler en tøff vinter. Jeg tro de fortsatt er i live, men at de er blitt skremt avsted av enten rovdyr eller hunder, forklarer sauebonden.

Neppe stjålet

De spesielle villsauene er noe mindre enn de sauene vi er vant til å se, og ifølge bonden har de spesielt godt kjøtt.

— Det har hendt at enkeltsauer er blitt stjålet tidligere, men jeg har aldri opplevd at hel flokk er stjålet. Jeg tror ikke det er praktisk mulig. De er sky, og vil neppe la seg lure inn i en fremmed lastebil, mener den erfarne saueeieren, som har drevet med sau siden han var liten gutt.

Finner mat selv

Ifølge Kristensen er sauene normalt svært stedbundet.

— De spiser snøen for å få i seg vann, og de spiser kvister, gress, blåbærlyng og annet de finner. Jeg tror det er godt mulig at noen har hørt bjellene fra flokken, sier Kristensen.

Åtte av sauene har grove bjeller, og alle sauene er merket med navn og kontaktinfo til eier.

Vet du noe om denne saken? Tips oss på mail eller mms/sms til 03811.

Trolig skjult i terrenget

Tidligere leder i Norsk Villsaulag, Ronald Bjøru tror heller ikke flokken ikke kan ha kommet langt.

— De har små føtter, og har ikke god fremkommelighet på snø. De faller lett gjennom, og jeg vil anta at de har søkt ly under trær hvor det ikke er snø, sier Bjøru.

Bjøru mener det er relativt gode sjanser for at flokken fortsatt er i live.

— Ja, muligheten for det er rimelig god, men jeg ville intensivert letningen, for å si det sånn. Vinterstid anbefaler vi tilleggsfôring av dyra, og det er begrenset hvor lenge de klarer seg med det de finner selv, sier Bjøru.

- Hvor langt avsted kan de ha kommet?

— Det er helt umulig å si, men trolig har de ikke kommet langt. Jeg ville lett fra bakken, ettersom de kan være vanskelige å se fra lufta, mener Bjøru.

Vet du noe om denne saken? Tips oss på mail eller mms/sms til 03811.