KRISTIANSAND: Tingretten måtte sette av hele tre dager til behandlingen av den meget omfattende innbruddsaken. I flere måneder har politiet etterforsket saken og hadde en særdeles omfattende liste med saker som 42-åringen ble knyttet til da tiltalen ble tatt ut.

Mye rart bak i bilen. Foto: Frode Bjorvand / Radio Loland. Foto: Frode Bjorvand / Radio Loland

Politiet satte i gang en omfattende etterforskning mot mannen etter at 42-åringen sammen med en nær venninne (29) kjørte seg fast i en jernbaneundergang på Grovane i Vennesla. Samme natt var mannens Iveco varebil sett i forbindelse med et innbruddsåsted på Iveland skole. Flere verktøytyverier

Mannen ble tiltalt for tyveri eller heleri av mye verktøy. Kristiansand tingrett mente at politiet hadde bevis for at mannen kunne holdes ansvarlig for ni tilfeller av heleri, to tilfeller av tyveri og en rekke andre brudd på lovverket.

Vold og trusler mot familiemedlemmer var også en del av grunnlaget for rettssaken.

– Tyverier av denne art medfører videre ubehag og merarbeid for den som rammes. Heleri opprettholder grunnlaget for slik aktivitet, skriver retten i dommen.

Dømt for vold tidligere

Retten mente at det var skjerpende at mannen i 2005 ble dømt for vold. Personlige problemer, deriblant i forbindelse med en knivstikking i vår, ble ansett som formildende forhold.

Påtalemyndigheten la ned påstand om fengsel i åtte måneder, men aktor mente at straffen burde svi ekstra. Det ble lagt ned påstand om at mannen burde miste retten til å kjøre bil i fire år og at bilen hans burde bli inndratt.

Lensmannsbetjent Kenneth Kleveland har jobbet med tyverisaken. Foto: Vegard Nekstad. Foto: Vegard Nekstad

Beslagla dynamitt

2,5 kilo dynamitt, tre fenghetter, fire bokser pepperspray, tre bokser CS-forsvarsspray, tre springkniver og to teleskopbatonger ønsket aktor også å fra 42-åringen. Alle ønskene ble tatt til følge — både for inndragning og straff.

42-åringens forsvarer mente at hans dårlige økonomi gjorde at han ikke burde miste bilen. Retten mente imidlertid at bilens sentrale rolle i forbrytersk virksomhet forsvarte at bilen burde inndras til fordel for statskassen.

Et spesielt nøkkelknippe som ofte brukes av kriminelle for å komme seg inn i hus, og en mye byggemateriell (se faktaboksen til høyre) inndras også. Retten festet nemlig ikke lit til at dette var mannens rettmessige eiendom.