VALLE: Det var forrige tirsdag kveld at sauebonden oppdaget at strekkmetallgolvet hadde brast ned i bløtgjødsla. På restene av fjøsgulvet i det relativt nye fjøset sto 70 — 80 sauer. Ute i den knedype gjødselgjørma kjempet resten av sauene for livet.

Det er veterinær Gunvald Mosdøl som forteller dette til Fædrelandsvennen. Han var med på redningsaksjonen.

— Det var en veldig slitsom jobb å berge de sprellende sauene ut av gjødselkjelleren. Vi måtte lage ei slags bru ut til sauene på «flåten» av bygningsrester ute i gjødselkjelleren, sier Mosdøl.

Forgiftet

Etter som dyrene kom ut av fjøset, oppdaget veterinæren at 35 av sauene som hadde kavet i gjødsla måtte avlives. De var så sterkt forgiftet av gassene hydrogensulfid og karbondioksyd, som dannes i bløtgjødsla, at det var ingen vei utenom. Et par sauer var allerede døde også, forteller han.

Heldigvis for redningsmannskapene er disse gassene tunge og siger ned. Dessuten sørget gjødselporter som ble åpnet at det kom frisk luft til, opplyser Mosdøl.

- Hendelig uhell

— Hvor mange timer hadde sauene kjempet i gjødselkjelleren?

— Det kan ha vært noen timer. Eieren sa at han hadde hatt seint morgenstell og at han sist hadde sett til sauene midt på dagen. Men slik forgiftning kan gå fort, sier veterinær Mosdøl.

— At gulvet ramlet ned, anser jeg som et hendelig uhell, sier Gunvald Mosdøl.

Gjennom sine mange år som veterinær i Setesdal har han opplevd dette tidligere, og til og med ramlet i gjødselkjeller han også. Men det var ikke i bløtgjødsel.

Fjøstilbygget ble tegnet av Fylkeslandbrukskontoret i Aust-Agder i 2000. Innovasjon Norge var med på å finansiere bygget.

Sauebonden ønsker ikke å gi noen kommentar til Fædrelandsvennen.