DØMT: I 2006 ble Torbjørn Lied dømt for å ha utnyttet sin stilling da han innledet et seksuelt forhold til en kvinne (20). FOTO: ARKIVFOTO Foto: Arkivfoto

KRISTIANSAND: Det slår Den norske kirkes preses, Olav Skjevesland, fast.— Det er utelukket at han kan få praktisere som prest i Den norske kirke, sier Skjevesland til fvn.no.

Han har i dag skrevet brev til fornyings- og kirkedepartementet der han gjør dette klart. Selve brevet er unntatt offentlighet, men biskopen gjengir deler av innholdet overfor fvn.no:

— En ting er om han vil få tilbake retten til å praktisere som prest. Den beslutningen er det ikke jeg som tar. Noe annet er om han kan gjøre seg nytte av den, sier Skjevesland.

- Får ikke jobbe i Norge

I utgangspunktet bestemmer Skjevesland kun over sitt eget bispedømme som er Agder og Telemark. Men han slår like vel fast at Lied ikke vil slippe til i kirker i andre bispedømmer.

— Jeg kan ikke tenke meg at noen biskop vil tillate det, sier Skjevesland.

Torbjørn Lied ble fratatt sine rettigheter i 2006. Det skjedde gjennom en rettssak der han ble dømt for å ha utnyttet sin stilling da han innledet et seksuelt forhold til en kvinne (20) han var sjelesørger for. I dommen mistet han retten til å praktisere som prest i tre år. Nå har de tre årene gått og Lied har signalisert at han vil bli prest igjen - i første omgang i utlandet.

— Jeg har ingen konkrete planer om å være prest i Norge, men jeg utelukker det ikke, sa Lied til fvn.no, da det ble kjent at han har søkt jobb i USA.

Vårt Land skrev i går at kirkedepartementet ikke ville hindre Lied i å få tilbake sin godkjenning. Avdelingsdirektør Tom Rafoss sa til Fædrelandsvennen i dag at saken var å sammenligne med å miste lappen: Lied ville få sin godkjennelse tilbake etter tre år. Det vil si 1. november.

- Har ikke tillit

Men Olav Skjevesland utelukker altså at det betyr at han igjen kan begynne å virke som prest. Og gir denne begrunnelsen:

— Denne saken vil forfølge han som en skygge. Kommunikasjonsmessig vil det bli ugreie. I tillegg er det han har gjort et grovt svik mot kirkeetikken, sier Skjevesland.

— Noen vil vel si at det må finnes tilgivelse også for dette?

— Det kan du si. At Gud tilgir står fast, men en annen ting er om du fremdeles har den tilliten du trenger som prest.

Fædrelandsvennen snakket med Lied i dag, men han ville ikke kommentere saken.