KRISTIANSAND: Hele 16 prosent av privatbilene som krasjet på Sørlandet sist vinter kjørte på sommerdekk, viser tall fra If Skadeforsikring.

— Hvorfor folk ikke bytter dekk, vet vi ikke. Noen har kanskje ikke råd, men den vanligste grunnen er trolig sløvhet og ren gambling, sier takstleder Svein Rolf Johansen i If Skadeforsikring til Newswire.

- Setter liv i fare

Tallene fra Sørlandet er høyere enn på landsbasis, der 13 prosent av de som krasjet forrige vinter kjørte på sommerdekk.

— Ikke bare setter slike bilister sine egne liv i fare. De utgjør en risiko for andre trafikanter, Johansen.

Lengre bremselengde Fagsjef Kurt Haarberg i Mesta forklarer at det er et sjansespill å kjøre med sommerdekk på vinterføre.

— På en vei med snødekke vil en personbil med sommerdekk ha en bremselengde som er opptil 50 prosent lengre enn en bil med vinterdekk, sier fagsjef Kurt Haarberg i Mesta.

Krasjer man med sommerdekk på vinteren risikerer man lavere forsikringsutbetaling. Tallene til If Skadeforsikring fra sist vinter viser at gjennomsnittsskaden ved krasj med sommerdekk var taksert til 31.000 kroner. Med andre ord kan det være snakk om store summer ved å gamble med dekkvalg.