Se video av tåka

KRISTIANSAND: Da fvn.no var ute i morgentimene og sjekket tåkeforholdene, var det rimelig tykt. Fra sjøsiden av Sør Arena kunne vi ikke se så langt som til Varoddbrua engang. Og fra Varoddbrua kunne vi ikke se Sør Arena.

Men den mystiske tåken er nok ikke så mystisk, skal vi tro meterologene.

— Tåken skyldes rett og slett fuktig luft som trekker inn fra havet. Det er forholdsvis normalt på denne tiden av året, sier Ingrid Berntsen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, til fvn.no.

Årsaken til tåka er at havet, som er relativt kaldt, møter lufta.

— Fordi vi nå har sørlige vinder trekker tåken innover sørlandskysten. Hadde vindene vært nordlige, så hadde tåken istedet seget innover for eksempel Danmark og Tyskland, påpeker Berntsen.

Tåka dannes over Skaggerak og kalles adveksjonståke. Denne typen tåke har ikke andre kjennetegn enn at den ofte kommer på kysten.

— Strålingståke er en annen type tåke. Den kommer som oftest i innlandet. Det er ingen store forskjeller i de to tåketypene, forteller Berntsen.

Og, kristiansanderne må nok leve med tåka et døgn til.

— I morra dreier vinden, så da vil det nok begynne å regne. Men helt frem til i morgen ettermiddag vil det nok være en del tåke, spår Berntsen.