MANDAL: Riksantikvaren har bestemt seg for å midlertidig frede eiendommen som ligger i Store Elvegate 38 i Mandal.

— Bakgrunnen for den midlertidige fredningen er at Mandal kommune har fattet rivingsvedtak av eiendommen. Riksantikvaren trenger mer tid til å gjøre en grundig vurdering av verneverdien av dette kulturminnet, skriver riksantikvaren i en pressemelding.

Eiendommen, som er fra 1760, er i stor grad preget av en ombygging som ble gjennomført rundt år 1900. Bygningen ligger i et område regulert til antikvariske spesialområde, kalt Skottehola, og er ifølge pressemeldingen fra riksantikvaren viktig i forhold til opplevelsen av kulturmiljøet i området som helhet, Området inngår også i prosjektet Nasjonal kulturminneinteresser i by.

For tre år siden ble tømmerbygningen på to etasjer skadet i brann. Skadene er begrenset til loftet og takkonstruksjon. Etter en lengre prosess har kommunen nå bestemt seg for å rive bygningen, men siden riksantikvaren ønsker anledning til å gå inn i saken å gi en selvstendig vurdering har man nå altså bestemt seg for å midlertidig fredet bygget.

— Riksantikvaren vil umiddelbart foreta en befaring av eiendommen sammen med fylkeskonservatoren og representanter fra kommunen. På bakgrunn av dette vil vi vurdere hvorvidt det er grunnlag for frede bygningen på permanent basis og om vi kan yte bistand til kommunen og eier, sier riksantikvar Jørn Holme.