RUIN: Åtte leiligheter brann ned til grunnen i brannen på Hamresanden Apartments. Nå må brannstifteren møte i retten. Foto: Lars Hoen

KRISTIANSAND: Det var natt til 25. november i 2010 at en beboer i leilighetskomplekset på Hamresanden oppdaget røyklukt og varslet brannvesenet. I løpet av kort tid sto bygget i full brann.

Bygget som huset åtte beboere, var raskt overtent. Til alt hell kom ingen personer til skade.

Påtalemyndigheten mener at mannen forårsaket brannen ca. klokka 03 på natta.

Erkjente skyld

Beboere tipset politiet på stedet om at de burde ta en prat med 39-åringen som bodde i en av leilighetene. Patruljene reagerte umiddelbart på oppførselen hans. Han var synlig beruset og har i ettertid erkjent å ha ruset seg på piller før brannen oppstod.

RUIN: Åtte leiligheter brann ned til grunnen i brannen på Hamresanden Apartments. Nå må brannstifteren møte i retten. Foto: Lars Hoen

I avhør har mannen erkjent å ha tent på et papirark inne i leiligheten, men han har nektet straffskyld for mordbrann. Ifølge mannen skal arket ha kommet i kontakt med dynen i senga hans. Mannen har forklart at han forsøkte å slukke brannen, uten å lykkes. Beboere forsøkte også å temme flammene før brannvesenet kom fram til stedet.

Mordbrann

39-åringen er nå tiltalt etter straffelovens § 151 som omhandler uaktsom ildspåsettelse hvor menneskeliv kunne gått tapt. Strammerammen er fengsel inntil tre år.

— Husets beboere kunne lett ha omkommet om brannen ikke hadde blitt oppdaget og varslet i tide, skriver konstituert statsadvokat Hilde K. Sakariassen i tiltalebeslutningen.

Mannen ble varetektsfengslet etter episoden, men senere løslatt.

2,5 millioner

Cornelis og Sally Verkerk eide leilighetskomplekset som i hovedsak ble leid ut til studenter og arbeidere. Forsikringsoppgjøret endte på omkring 2,5 millioner kroner. I tiltalen er det lagt ned påstand om erstatning til If skadeforsikring på nesten 3,4 millioner kroner. Beboerne har også lagt ned påstand om erstatning på 431.000 kroner.

— Det var en helt forferdelig opplevelse. Jeg husker jeg fikk helt panikk da jeg ble vekket av nattevakten som fortalte at bygget sto i brann. Heldigvis fungerte alt av alarmer slik at ingen mistet livet, sier Sally Verkerk til Fædrelandsvennen.

Leilighetsbygget er nå gjenreist for forsikringspengene. De åtte beboerne fikk erstattet eiendelene gjennom reiseforsikringen, forteller Verkerk.

Tiltalte må møte i Kristiansand tingrett 11. mars i år.