KRISTIANSAND: To av de fire, 19 og 22 år gamle, er siktet for å ha kidnappet og ranet en mann fra Østfold for over hundre tusen kroner.

De to «sjekket» mannen opp på gata i Oslo natt til 24. september. Mannen ble spurt om han kunne låne vekk mobiltelefonen sin, men avslo dette. Deretter kroppsvisiterte de to mannen, og fant mobiltelefonen.

— Så vidt vi forstår ønsket de to å avstraffe mannen fordi han hadde løyet. Han ble utsatt for frihetsberøvelse, ført til en minibank, og truet til å ta ut penger. Deretter gikk de til mannens hotellrom for å finne flere verdier, men i hotellresepsjonen ble de avvist. Deretter ble mannen tvunget inn i sin egen bil og kjørt til sitt hjemsted i Østfold, forteller politiadvokat Carl Henning Leknesund til Fædrelandsvennen.

Truet og ranet

I sitt eget hjem ble han truet til å hente verdier. Deretter ble han tatt med en lokal bank, og skal ha blitt truet til å ta ut 20.000 i kontanter. Da stakk de to av i mannens bil. Mannen ble også utsatt for en rekke voldshandlinger i løpet av den perioden han reelt sett var kidnappet.

Mannen ble også ranet for et armbåndsur til en verdi av over 50.000 kroner. Totalt har mannen blitt ranet for verdier for over hundre tusen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BESLAGLAGT: Politiet har beslaglagt dette våpenet i forbindelse med den omfattende kriminalsaken som er under etterforskning. FOTO: HALLGEIR OFTEDAL

12. oktober stoppet en politipatrulje i Kristiansand en bil på Lund med fire personer, derav de to som er siktet for Osloranet. En av de fire hadde et dyrt ur på seg. Nærmere undersøkelser vise at armbåndsuret tilhørte mannen fra Østfold som ble ranet.

— Politiet i Kristiansand satte derfor inn store ressurser på saken. Det ble gjort ransakinger hos de fire og funnet store mengder tyvegods, blant annet våpen. Et helt hus i Høvåg var tømt for verdier. Samlet sett er det dukket opp en rekke nye straffbare forhold. Det dreier seg blant annet om masse gull, forteller politibetjent Øystein Jørgensen ved Kristiansand politistasjon.

— Det er særlig bekymringsfullt når våpen er på avveie, sier han. En av de siktede skal ha en tilknytning til noen som bodde i huset som ble tømt.

Multikriminelle

De to politifolkene betegner alle de siktede, som har sittet i varetekt i total isolasjon frem til i går, som lokale, multikriminelle. De er alle dømt for alvorlig kriminalitet som vold, vinningsforbrytelser og narkotika.

19-åringen som er siktet for ranet i Oslo, er dømt åtte ganger, hovedsakelig for vold og ran.

En av de fire har delvis erkjent det han er siktet for. De øvrige nekter.

— Den gjenstår fortsatt mye arbeid for politiet i saken. For oss har det vært utrolig viktig å stresse det tunge kriminelle miljø i Kristiansand gjennom en bred og god etterforskning, sier politiadvokat Leknesund.