KRISTIANSAND: — Det er helt uvirkelig. Jeg kan nesten ikke tro at det er sant, sier Einar Austenå på telefon fra Kambodsja.

Se TV-reportasje

Lørdag 15. mars entrer den 47 år gamle kjørelæreren fra Kristiansand scenen på Olympic Stadium i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh. Foran 50.000 elleville tilskuere skal Einar Austenå svinge tommestikkene for to lokale popstjernejenter. Konserten som varer i fire timer er en lanseringsfest for et nytt mobilnettverk, QB.

Bakgrunnen for konsertopptredenen var et tilfeldig restaurant besøk for ett par dager siden.

— Vi var ute og spiste, og da bandet som opptrådte manglet trommeslager, fant jeg ut at jeg kunne steppe inn, forteller Austenå.

Blant publikum i restauranten satt en av arrangørene av den store konsertbegivenheten. Han ble så begeistret over Sørlendingens ferdigheter med trommestikkene at han nærmest beordret han til å opptre på QB goes Live, som mobilnettverkets arrangement heter.

  • Jeg bare måtte få han med som et norsk innslag på lanseringskonserten, sier Are Mathisen, markedsdirektør for mobilnettet QB. Årets begivenhet

Arrangementet blir sett på som den største musikkbegivenheten i Kambodsja dette året. I tillegg til en rekke lokale popstjerner og Einar Austenå, kommer den amerikanske Grammy-nominerte artisten Stacie Orico. Også musikkgiganten MTV kommer til å være til stede.

Einar Austenå skulle egentlig bare på gutteferie sammen med kompis og kollega Alf Yngve Bjørnstøl, men ferien tok plutselig en litt annen vending.

  • Dagen etter jeg hadde spilt på restauranten ble jeg i hui og hast sendt i studio for å ta bilder til reklamefilm for konserten. Den går nå på TV-kanalene her nede, forteller Austenå.

Se TV-reportasje

Nå kommer også familiene til de to kjørelærerne ned for å være med på moroa, og ferien blir forlenget til over påske.

— Det var aldri snakk om å ta betalt for jobben, men vi vil gjerne ha familiene våre her nede, så arrangørene dekker hele turen for familiene våre, sier han.

Spiller solo

I tillegg til å være trommis for de to popstjernejentene, skal Einar også begi seg ut på en to minutters trommesolo på konserten. Og selv om hobbytrommisen, som han selv liker å kalle seg, føler han har god kontroll på trommestikkene, innrømmer han gjerne at nervøsiteten er på god vei.

  • Jeg har jo spilt trommer siden 1970, men jeg har aldri vært noen proff, så jeg begynner å få litt prestasjonsangst nå, forteller han.

Austenå har ennå ikke møtt jentene han skal være trommis for, men han får tre dager i hovedstaden til å øve før han skal i ilden.

  • Det blir en opplevelse for resten av livet, sier han.

Se TV-reportasje