Vancouver: Fire år etter kjempeskuffelsen i Torino-OL viste Norge sine vintermuskler igjen i Vancouver-lekene. Ni gull, åtte sølv og seks bronse plasserte Norge blant de store nasjonene, og medaljene kom i sju ulike grener.

  • Ta quiz om årets idrettsbegivenheter i bunn av saken

Langrenn og skiskyting var motorene i gullgravingen. Blant de 28 norske idrettsfolkene som kom hjem fra Canada med OL-medalje var Marit Bjørgen i en klasse for seg med tre gull, sølv og bronse på fem øvelser.

Flere sportssaker:

Hun gledet også langrennsgale nordmenn med seier etter seier i starten av den nye sesongen som vil kulminere med VM i Holmenkollen.

Sirkus Northug: Petter Northug var også et levende bevis for hvor mye langrenn betyr for nordmenn. Han la beslag på spaltemeter og TV-timer uansett om han knuste konkurrentene i sporet eller drev omgivelsene til vanvidd med uheldig oppførsel.

Etter en elendig start på OL fikk Northug med seg to gull, sølv og bronse hjem fra rennene i Whistler. Femmilsgullet fikk han midt under avslutningsseremonien, og dermed fikk den mest profilerte nordmannen oppmerksomhet fra hundrevis av millioner – for en gangs skyld.

Store ute

Verdensmester Thor Hushovd: Utenfor Norge var det nemlig andre norske utøvere som fikk mest oppmerksomhet. Thor Hushovd spurtet inn til VM-gull i sykling i Australia. Helt alene i tetgruppen hengte han seg på det spanske lagets opptrekk og leverte en uimotståelig spurt i slak motbakke.

Suverene Thorkildsen: Andreas Thorkildsen tok enda en tittel med EM-gull i Barcelona, og han framsto igjen som en av friidrettens største stjerner, iallfall i de tekniske øvelsene. Hele sesongen ble spydkasteren slått bare to ganger.

Overraskelsen Dale Oen: Alexander Dale Oen svømte inn til EM-gull på 100 meter bryst og tok også sølv på den doble distansen. Da en skade kostet ham kortbanemesterskapene før jul, tok Aleksander Hetland ansvar med VM-bronse på 50 meter bryst.

Solberg i toppen: Petter Solberg hevdet seg i rally-VM som privatfører og konkurrerte med fabrikklagene om topplasseringer.

Pettersen i toppen: Suzann Pettersen slet med å vinne turneringer, men spilte godt nok til at hun helt til sesongslutt kjempet om førsteplassen på kvinnenes verdensranking i golf.

Drillomagien: Og under Egil Olsens ledelse vant landslaget i fotball sine tre første EM-kvalifiseringskamper og så mange andre kamper at laget klatret til 12.-plass på FIFA-rankingen.

Store hjemme

Aksel er stor: Aksel Lund Svindal er den av Norges vinteridrettshelter med det største navnet internasjonalt. I Vancouver-lekene vant han super-G og reiste hjem med en medalje i hver valør.

Tradisjonen tro: Det var imidlertid langrenn og skiskyting, der Norge tok åtte av de ni OL-gullene, som trakk flest seere til skjermen. Herrestafetten i begge idretter gikk inn blant de 20 mest sette TV-programmer i Norge noensinne, og ytterligere fire langrennssendinger og to skiskyttersendinger fra Whistler gikk inn i topp 35. Vinteryndlingene: Bjørgen (ubestridt OL-dronning), Northug (som også vant femmila i Holmenkollen og verdenscupen sammenlagt), Emil Hegle Svendsen (som vant to OL-gull og en sølv samt verdenscupen sammenlagt) og Tora Berger (OL-gull på normaldistanse) var vinteryndlingene.

EM— og rekordmestere: Før jul satte håndballjentene rekorder for TV 2 på sin vei mot den fjerde strake EM-tittelen. Finalen mot Sverige var den sjette mest sette på kanalen noensinne.

Gode i Paralympics: I skyggen av de store ute og de store hjemme ble det suksess også for andre norske utøvere. For eksempel i Paralympics, der Nils Erik Ulset sto for mesteparten av den norske medaljefangsten med gull, to sølv og bronse. Bronse ble det også i kjelkehockey, med Egebergs-vinner Helge Bjørnstad på laget.

Nå har du lest saken, og året er så godt som omme. Klar for sjekke hva du har fått med deg: