OSLO: Det går etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kjenner til fram av kommuneproposisjonen som statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) legger fram torsdag.

Kommunene får også 1,3 milliarder kroner ekstra i revidert nasjonalbudsjett som legges fram torsdag, melder NRK. Norske skattebetalere har nemlig betalt inn 1,3 milliarder kroner mer i skatt til kommunene enn beregnet. Staten kan dra inn dette, men regjeringen har i stedet bestemt at kommunene får beholde pengene.

Kommunene får imidlertid mindre enn det interesseorganisasjonen KS mener er en nødvendig vekst i såkalte frie inntekter. Kommunene krever egentlig 2 milliarder ekstra i år, men regjeringen mener 1,3 milliarder er nok for å hindre kutt i skoler, eldretilbud og barnehager.

Dragkamp

Ekstramilliardene i kommuneproposisjonen er et resultat av en dragkamp internt i regjeringen om hvor mye penger kommunene skal få til disposisjon neste år.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) har holdt igjen på grunn av frykt for renteøkning. På den annen side har sterke krefter i alle de rødgrønne partiene kjempet for å gi kommunene mer penger til skole og eldreomsorg. Resultatet har blitt et kompromiss, som kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa skal ha karakterisert som brukbart.

Nytt inntektssystem

Regjeringen foreslår også et nytt inntektssystem for kommunene, noe som regnes som en seier for Senterpartiet.

Inntektssystemet vil gi sterkere omfordeling mellom rike og fattige kommuner. Distriktsprofilen er også skjerpet og det vil legges inn kriterier som tilgodeser både kommuner med fraflytting og tilflytting. Kommuner med stabilt folketall og høye skatteinntekter vil dermed bli taperne.

Ifølge Nationen vil distriktskommuner med over 3.200 innbyggere får et eget distriktstilskudd. Det bekrefter kommunalministeren. Tilskuddet skal sikre at kommuner med mer enn 3.200 innbyggere som sliter med distriktsutfordringer, også får en bedre situasjon enn i dag.

Kleppa er svært fornøyd med profilen på det nye inntektssystemet.

— Forslaget vil bli en gledelig overraskelse for distriktskommunene, sier hun.