KRISTIANSAND: — De som gjør dette viser en mangel på respekt, og det er veldig lite gjennomtenkt det de gjør. Jeg tror ikke de har tenkt over konsekvensene dette får, sier avdelingsdirektør for hjelpemiddelsentralen hos NAV Vest-Agder, Birger Pedersen, til fvn.no.

Det siste av i alt fire tyverier av elektriske rullestoler ble meldt inn til politiet på torsdag.

Store konsekvenser

  • Konsekvensen for eieren av rullestolen er gjerne at de blir sittende innendørs, og at de ikke kommer seg rundt slik som de er vant til. De må gjerne få hjelp til mange av de dagligdagse gjøremålene, som for eksempel å gå på butikken, forteller han.

Hjelpemiddelsentralen prøver å få gitt brukerne en ny rullestol så fort som mulig, men i visse tilfeller kan det fort ta litt tid.

— Noen av stolene må spesialtilpasses brukeren, mens i andre tilfeller må vi bestille en ny rullestol, sier han.

Kostbart

Det er ikke bare brukeren som får lide for tyveriet. Det blir dyrt for hjelpemiddelsentralen.

— I de tilfellene vi må bestille en ny rullestol så koster det en del penger, og rullestolene som vi får tilbake må gjerne repareres. Det koster også penger, forteller Pedersen.

Fyllevas?

- Så langt har tre av de fire stjålne rullestolene dukket opp igjen. Dermed kan man langt på vei utelukke at det dreier seg om organisert tyveri?

— Jeg synes at man kan se tendenser til at dette dreier seg om fyllevas. I løpet av et år har vi gjerne flere saker der rullestoler blir stjålet, men jeg synes det er litt rart at vi nå i mai har hatt såpass mange tilfeller i løpet av en kort periode, sier han.

Prisen på rullestolene anslås å være fra 25.000 kroner og oppover.

— Det kommer helt an på om det er snakk om en rullestol eller en scooter, og hvor spesialtilpasset den eventuelt er, forklarer Pedersen.