AGDER: – Vi sliter i stadig større utstrekning med østeuropeiske bander som raider gjennom Agder. Det er en fortvilende situasjon. Utviklingen er ikke god og det er samtidig krevende å slå tilbake, sier Arne Pedersen, kriminalsjef i Agder politidistrikt.

Grove tyverier har økt kraftig det siste året. Verst står det til med tyveri fra butikk, der økningen har vært nærmere 36 prosent. Politiet har registrert 199 grove innbrudd mot butikker i årets 11 første måneder. Tilsvarende tall for 2007 var 147. Betydelig belastning

– Vi ser en økning i tyverier spesielt fra elektrovarer og byggvarehus, men også en liten økning hos urmakere og fotobutikker. Det er tydelig at de velger seg ut enkelte bransjer som de satser på, sier Pedersen.

Han forteller videre at oppklaringsprosenten er relativt lav.

– Vi snakker om omfattende, store kriminelle nettverk som er profesjonelle fra første stund. De er veldig velorganiserte, og med lite politiressurser er dette en stor utfordring hele veien, sier Pedersen.

Han mener trenden er bekymringsfull.

– For det første er det snakk om store verdier, og ofte etterlater de seg også omfattende skader. Det har blitt en betydelig belastning for samfunnet, sier kriminalsjefen.

Innfallsport

Det er ikke bare butikktyverier som har økt kraftig. Grove tyverier fra hytter og boliger har økt med henholdsvis 18 og sju prosent det siste året.

– Dette er ikke et typisk Agder-problem, men vi er spesielt sårbare med en lett åpning ut mot kontinentet. Det er flere som bruker dette som en innfallsport, sier Pedersen.

Han forteller at politidistriktene i stadig større utstrekning må samarbeide for å knekke bandene som herjer landet.

– Vi må jobbe mer profesjonelt mot de enkelte miljøene. Det går veldig fort og det er lett å komme på etterskudd. Det blir tyngre med en gang hvis vi ikke rekker å ta dem før de forsvinner ut av landet, sier Pedersen.

Lavt straffenivå

Han sier de utenlandske bandene herjer i større utstrekning enn før, og de kommer også fra flere land enn tidligere.

– Litauere er overrepresentert, men vi har også rumenere, russere, polakker og flere andre nasjonaliteter, sier Pedersen.

Han mener det er flere grunner til at Norge er attraktivt for tyveribandene.

– For det første har de fått med seg at oppdagelsesrisikoen er lav i landet vårt. Samtidig er det snakk om en helt annen levestandard, og de vet at det er store verdier å hente, sier Pedersen.

Han mener også straffenivået i Norge kan være en del av årsaken.

– Vi har ikke et avskrekkende straffenivå, og fengsel i Norge oppleves ikke som fengsel for disse bandene. De har det ofte bedre i norske fengsler enn i hjemlandet. Derfor håper vi å få til soning i hjemlandet, det tror jeg ville hatt en forebyggende effekt, mener Pedersen.

Trenger tips

Han sier at politiet er helt avhengig av tips for å kunne få en slutt på tyveriraidene.

– Det er veldig viktig at folk er oppmerksomme. Hvis man ser noe mistenkelig må man ikke være redd for å melde fra. Følg ekstra godt med, lyder oppfordringen fra kriminalsjef Pedersen.