KRISTIANSAND: Like før klokken 19 søndag oppdaget en Statoil-medarbeider mistenkelig utstyr på 1-2-3 Dvergsnes. Det viste seg at utstyr for å tømme bankkort var montert på stasjonen.

— De har låst seg inn i automaten og har festet utstyret der. Kundene kunne ikke se utstyret, bortsett fra et lite kamera som var montert i et lys, forteller leder for økonomiavsnittet ved Agder politidistrikt, Kristen Ribe, til fvn.no.

Ny metode

Da en bande monterte skimming-utstyr på minibanker for noen år siden, ble nye deksel montert. Nå har svindlerne utviklet nye metoder.

— De skimmer ikke som før da de monterte et nytt deksel. Som fryktet blir de mer og mer avanserte, sier Ribe.

I automaten fant politiet en kameraenhet og en lagringsenhet. Begge ble mandag morgen analysert av krimteknikere ved Kristiansand politistasjon og sendes nå inn for analyse hos Kripos i Oslo.

— Kameraenheten var rundt en halv centimeter i diameter og var veldig vanskelig for folk å oppdage, sier Ribe.

Agder politidistrikt har innledet samarbeid med andre berørte politidistrikter, Kripos, Interpol og Europol for å etterforske saken mer effektivt.

Hvorvidt svindlerne fikk svindlet penger fra 1-2-3 Dvergsnes er så langt ikke klart, men politiet har en teori om at svindlerne ikke fikk med seg penger. Den ene enheten som beslaglagt hadde nemlig en minnebrikke, som kan ha blitt brukt til å lagre kortopplysninger med.

Svindlet i under ett døgn

Det er ikke klart når svindlerne monterte utstyret, men det skjedde trolig sent lørdag kveld eller natt til søndag. Svindlerne har ikke brutt opp automaten, men brukt en nøkkel for å komme seg inn.

— Vi har ikke registrert brytespor på automatene. Det er altså ikke brukt rå makt, sier politibetjent Ronny Aateigen Andersen ved økonomiavsnittet, til fvn.no.

Statoil bekreftet søndag kveld overfor fvn.no at 1-2-3-stasjonen i Voiebyen også var utsatt for hærverk. Politiet tror at det også ved denne stasjonen har vært montert utstyr for kortsvindel.

— Vi har ikke funnet utstyr på stasjonen. Det er i alle fall gjort forberedelser ved stasjonen, sier Aateigen Andersen.

Lignende utstyr tatt tidligere

I begynnelsen av desember ble det meldt om skimming ved i underkant av ti stasjoner på Sør- og østlandet. Ved 1-2-3-stasjonen utenfor Tusenfryd beslagla politiet lignende utstyr som ble tatt i Kristiansand søndag kveld.

I begynnelsen av desember fikk bensinsvindelen mye spalteplass i media. Politiet er overrasket over at svindlerne allerede nå er tilbake.

— Enten følger de ikke med i media eller så er de rimelig overrasket. Jeg er faktisk overrasket over at de er tilbake så fort, sier Ribe.

Politiet ber nå folk som har observert noe mistenkelig med automatene eller har sett mistenkelige personer ved automatstasjonene om å ta kontakt.