KRISTIANSAND: — Dette er utrolig tungt, nå gidder vi snart ikke mer, sukker en oppgitt og frustrert medeier og innehaver, Morgan Karlsen.

Etter å ha tenkt seg litt om, fortsetter han.

— Klart dette tærer på motivasjonen, men butikken går bra, så vi kommer nok ikke til å gi oss enda, sier Karlsen.

Hardt rammet

Sammen med to kompanjonger er Hansen ansvarlig for den lille nærbutikken på Søm i Kristiansand. Både eierne og de ansatte er blitt hardt prøvet den siste tiden.

Butikken ble senest 19. desember utsatt for et væpnet ran , og 18. november var det innbrudd i lokalet. Natt til fredag gikk alarmen igjen. To personer har tatt seg inn gjennom inngangsdøra og forsynt seg med noe tobakksvarer. Et tobakksskap er ødelagt.

— De har også vært inne på bakrommet her, men her kom de ingen vei, for vi har fått sikret oss noe bedre etter forrige innbrudd, sier Karlsen.

Ny dør ikke på plass

Inngangsdøra som i natt ble brutt opp var derimot ikke blitt skiftet etter forrige innbrudd. Den allerede ødelagte døra skulle vært skiftet ut, men på grunn av helligdager var foreløpig ikke den nye gitterdøra kommet på plass.

— Jeg tror ikke de hadde kommet seg inn dersom den døra var på plass, sier Hansen.

Nå vil butikkeierne sette inn enda flere forebyggende tiltak.

— Vi setter blant annet opp mer belysing ved butikken, sier Karlsen.

Ekstrabemanning tærer på økonomien

Etter det væpna ranet 19. desember har eierne sett seg nødt til å øke bemanningen, slik at de ansatte føler seg tryggere enn tidligere. I tillegg jobber butikkdriverne selv nærmest døgnet rundt for å få butikkdriften til å gå rundt

— Dette går for en periode, men selv om butikken går bra handler det om små marginer. Det er klart vi kan ikke ha dobbel bemanning, og selv jobbe dugnad på kvelden over et lengre tidsrom, sier butikkeieren.

- Hva t r or du er årsaken til at deres butikk ser ut til å være mer utsatt enn andre?

— Nå er ikke vi den eneste butikken som er blitt rammet av ran eller innbrudd i det siste, det virker jo som om det er "vill vest"-tilstander, og at folk tror det er fritt frem. Det er jo synd å si det, men mye av årsaken er vel at mange slipper unna, sier Karlsen.

Vanesak

Fredag morgen tok butikkinnehaveren det nyeste innbruddet med ro. Det begynner nærmest å bli en vane.

— Det har vært en tung tid etter det væpna ranet, det var jo en mer alvorlig sak. Nå har vi nesten blitt vant med innbruddsalarmer og telefoner på nattestid, sier Karlsen.

Ingen pågrepet

Ved 9.50-tiden fredag formiddag opplyser stasjonssjef Odd Nordmo ved Randesund politistasjon at ingen sålangt er pågrepet for innbruddet. En er derimot sjekket ut av saken.

— En patrulje fulgte spor fra butikken til et hus. Vedkommende man møtte der hadde derimot en troverdig forklaring som stemte overens med de spor politiet hadde fulgt, sier Nordmo til fvn.no.