KRISTIANSAND: Mattilsynet utførte i løpet av mai og juni i år uanmeldte tilsyn ved 960 av landets sykehus— og helseinstitusjonskjøkken. Resultatene viser at nærmere 90 prosent av alle undersøkte kjøkken fikk en form for reaksjon fra myndighetene. I Vest-Agder fikk 100 prosent av de undersøkte en reaksjon.

I Vest-Agder er 13 hovedkjøkken undersøkt. Samtlige av disse har fått påpekt mangler, de fleste av mindre alvorlig grad. 12 prosent har ifølge Mattilsynet fått pålegg om utbedringer.

- Forventer nye rutiner

I Mattilsynets rapport går det frem at funnene blant annet dreier seg om for lav temperatur i oppvaskmaskin, for høy temperatur i kjøledisk, og manglende rutiner for håndvask før håndtering av mat. Mange institusjoner mangler dessuten rutiner for at ansatte som har hatt smittsom sykdom, for eksempel diaré, må holde seg unna matbehandling.

Mattilsynet ser alvorlig på funnene, spesielt med tanke på at institusjonskjøkken tilbereder mat til en rekke sårbare grupper.

— Selv om det ikke ble avdekket mange grove brudd, mener vi likevel det er alvorlig at så stor andel har fått pålegg om å utbedre viktige områder. Samtlige som har fått pålegg vedrørende mangelfulle rutiner eller etterlevelse av dem, er blitt fulgt opp. Vi forventer at nye rutiner vil gjøre maten tryggere ved institusjonskjøkken, sier Marit Skrudland i Mattilsynet til Aftenposten.no.

Dårligere på avdelingskjøkken

En stadig større del av mathåndteringen i sykehus og helseinstitusjoner skjer på avdelings- eller postkjøkken nær pasientene. Ved over 80 prosent av disse enhetene blir det servert oppvarmede middagsmåltider, ifølge en spørreundersøkelse Mattilsynet har foretatt.

Det er ofte helsepersonell som står for denne tilberedningen, og det var i denne kategorien av kjøkken at det ble avdekket flest manglende og mangelfulle rutiner. I Vest-Agder går mange av merknadene ut på manglende opplæring.

— På hovedkjøkkenet er folk trenet til dette i større grad enn ved avdelingene, hvor de ikke har den samme bakgrunnen til å håndtere de elementene de skal håndtere, sier senorinspektør Willy Schönning Tangstad i Mattilsynet til fvn.no.

Vest-Agder bedre enn snittet

Avdelingskjøkkenene i i Vest-Agder får bedre resultater enn landet sett under ett. 56 prosent av landets avdelingskjøkken fikk varsel om vedtak eller vedtak. Seniorinspektør Tangstad opplyser at tallet for Vest-Agder er 48 prosent.

— I Vest-Agder ligger vi rimelig godt an i forhold til resten av landet, sier Tangstad.

37 post- eller avdelingskjøkken er kontrollert. Samtlige av disse fikk en reaksjon, enten i form av veiledning eller pålegg om utbedring. Av de undersøkte er det kun Bispegra omsorgssenter som ikke har fått varsel om pålegg.

Regiondirektør for Rogaland og Agder, Hallgeir Herikstad, mener resultatet er alvorlig.

— Manglende rutiner rundt nedkjøling og opplæring synes jeg er særdeles graverende. Det dreier seg jo om forbrukergrupper som er mer sårbare hvis de får i seg smittet mat, sier Herikstad.

Til tross for de alarmerende tallene, mener Mattilsynet at liv og helse ikke har vært satt i fare.

— Vi mener at alvorlighetsgraden på bruddene ikke er så høy. Samtlige virksomheter som har fått pålegg vedrørende mangelfulle rutiner eller etterlevelse av dem, er blitt fulgt opp, og forholdene er derfor allerede forbedret, sier Marit Skrudland.