HØNEFOSS: Miljøvernminister Erik Solheim (SV) holdt i dag klokken 14 en pressekonferanse på Follum ved Hønefoss hvor han presenterte følgende budsjettlekkasje: I budsjettet for 2010 er det satt av 100 millioner kroner til å kommersialisere prosjekter innenfor grønn energi og miljøteknologi.

Målet er at Norge skal gjøres til et attraktivt land for utviklere av miljøteknologi. Verdensmarkedet for miljøteknologi er i rask vekst og i dette markedet skal Norge skal være en sentral leverandør.

SVs førstekandidat i Vest-Agder, Alf Holmelid, er begeistret.

— Nå må vi være offensive

  • Vi har en rekke bedrifter på Sørlandet som har et stort potensial for å skape arbeidsplasser hvis de får utviklingsmidler. Dette er veldig hyggelig. Nå har Sørlandet muligheter om vi er offensive.

Holmelid nevner bedrifter som Elkem Solar , som har utviklet en effektiv metallurgisk prosess for å produsere silisiummetall til solcelleindustrien, Metallkraft , som gjenvinner sagspon fra solcelleproduksjon, Vestas, som er verdensledende innen vindmøller, Saint-Gobain som produserer partikkelfilter, Nymo som utvikler teknologi for å redusere NOx-utslipp og offshorebedrifter som jobber med teknologi for oljerensing av kysten.

— Det som jeg synes er så bra, er at det skal gå til kommersialisering av prosjekter. Regjeringen har jo allerede brukt midler på forskning og utvikling, men at det kommer midler til kommersialisering er en god og viktig timing, for det er der det nå er størst behov for finansiering, sier Holmelid nå.

FØRSTEHERRENE I SV: Miljøvernminister Erik Solheim og Alf Holmelid gleder seg under åpningen av Elkem Solar. Foto: Arild Jacobsen

Nye arbeidsplasser

SV-politikeren hevder i dagens utgave av Fædrelandsvennen at Sørlandet kan sikre seg 10.000 miljøarbeidsplasser hvis politikerne på Agder våkner.

— Hvorfor kommer budsjettlekkasjen nå?

— Du kan jo ikke gjøre noe i denne tiden uten at det er valgflesk. Men det her er en sak, og folk skal ha fulgt dårlig med hvis ikke de har sett at SV har kjempet for dette lenge. Du kan gå tjue år tilbake i Fædrelandsvennen og se at jeg snakket om de samme sakene da. Dette er ikke noe vi finner på nå.

Viktig sørlandsbesøk

Alf Holmelid tror Erik Solheims besøk da Elkem Solar åpnet i forrige uke, kan ha påvirket ministeren til dette budsjettløftet.

-Jeg fikk reise sammen med Solheim en hel dag og informere ham om mange av prosjektene våre innen sol, vind, fjernvarme og renseteknologi. Han uttalte seg veldig positivt. Uansett, så lenge vi har miljøvernminister fra SV vil det komme mer til grønn energi og miljøteknologi, lover Holmelid.