KRISTIANSAND: Problemet med tiggere er ikke et nytt fenomen for lovens lange arm. Det nye er at mens dette tidligere var et problem om sommeren, er dette nå blitt en helårs utfordring for politiet. Myndighetene får stadig vekk meldinger fra bekymrede beboere som klager over at tiggere ringer på dørene hjemme hos dem.

Sigøynere — I utgangspunktet er dette folk fra Øst-Europa. Mange kommer fra Polen, men 90 prosent av tiggerne er sigøynere. Det klassiske eksempelet er at de står på gata og på kjøpesentre. Etter hvert har de også begynt å ringe på dørene hjemme hos folk. Tiggerne har nå blitt veldig pågående og aggressive. Derfor blir folk, særlig de eldre, engstelige når tiggerne ringer på dørene, sier Børge Steinsland, operasjonsleder ved Agder politidistrikt, til fvn.no.

Når de ringer på dørene, har de ofte en lapp i hånden. Der ber de om penger til sitt syke barn, eller de vil selge roser, bilder eller tepper.

Steinsland har ikke eksakte tall på antall tilfeller av tigging. Dette skyldes at det er vanskelig å klassifisere problemet. Han sier likevel at politiet stadig vekk får telefoner fra bekymrede mennesker.

Mobile Et annet kjennetegn med tiggerne, er at de hele tiden forflytter seg til nye byer eller tettsteder.

— De pleier bare å være kort tid på hvert enkelt sted. Mens en eller to personer ringer på dørene, sitter en annen person i en ventende bil. Så reiser de videre til et nytt nabolag, sier Steinsland.

Hvis tiggerne blir avslørt, reiser de bare videre til en ny by. Mange av dem blir også tatt for butikktyverier.

Kan ikke sendes ut Steinsland forteller at politiet i de senere årene har møtt en ny utfordring i håndteringen av disse tiggerne.

— Mens vi tidligere kunne sende disse ut av landet, har vi i dag ikke lenger denne muligheten. På grunn av Schengen-samarbeidet må vi bare la de være i landet, sier operasjonslederen.

— Hvorfor kjøper folk av dem?

— Det er fordi de er så pågående og aggressive. Særlig eldre mennesker føler seg truet til å kjøpe for å bli kvitt dem. Det eneste som er sikkert, er at folk dessverre blir lurt uansett hva de kjøper. Dette går nemlig ikke til sultne barn i Polen, men direkte i hendene på tyver. Det er flott at folk vil støtte fattige, men de bør heller støtte seriøse organisasjoner enn tiggerne, sier Steinsland.

Har du fått tiggere på døren? Tips fvn.no.