KRISTIANSAND: Arbeidsutvalget i Fremskrittspartiets lokallag i Kristiansand hadde mandag telefonmøte for å roe gemyttene i partiet. Samtidig som de ga full tillit til Stian Storbukås, fryser de Halvor Hulaas ut i kulden. For det første blir han nektet tilgang til medlemslistene. For det andre har han fått brev fra arbeidsutvalget som nekter ham å uttale seg offentlig om kontroversielle saker. Selv oppfatter Hulaas dette som trusler.

— Det er overhodet ikke trusler. I paragraf tre står det at vi ikke kan tollere soloutspill i viktige saker. Hvis ikke medlemmene vil holde seg til det, kan de bli aktivt utmeldt. Dette er overhodet ikke trusler, men råd, sier formann Kai Magne Nerås til fvn.no.

— Kan han uttale seg offentlig i fremtiden uten frykt for å bli ekskludert?

— Det vil jo tiden vise, svarer Nerås.

— Hva synes du om fremgangsmåten mot politikerkolleger med å true dem til taushet?

— Fremgangsmåten er nedfelt i våre vedtekter, sier han.

Det har ikke lykkes fvn.no å få tak i Hulaas for kommentar, men tidligere i dag sa han dette om truslene.

- Passe meg

— Jeg har fått beskjed fra sentrale personer i partiet om å passe meg for hva jeg sier i media. Før dagens telefonmøte har jeg uttalt meg i media om nominasjonssaken. Hvis ikke det går som jeg ønsker, kommer jeg ikke til å uttale meg i media mer, sier han.

— Blir du truet til taushet?

— Jeg har fått beskjed om at jeg må passe meg for hva jeg sier, og det må jeg ta hensyn til. Jeg kommer derfor til å jobbe videre med saken innad i partiet, men kommer ikke til å uttale meg i media, sier han.

— Det betyr jo at du blir kneblet. Er ikke det ganske rart å bli tvunget til taushet fra et politisk parti?

— Jo, det er det, men jeg har ikke noe valg, sier Hulaas.

Hulaas er i tilfelle ikke den første som blir ekskludert fra FrP. Tidligere har både Odd Djøseland, Karina Udnæs og Ida Elise Thrane blitt ekskludert fra partiet.

Nektes tilgang

I tillegg til at han blir truet med eksklusjon, bestemte arbeidsutvalget enstemmig å nekte Hulaas adgang til medlemslistene. Dette gjorde de for å hindre ham i å påvirke medlemmer til å holde et nytt nominasjonsmøte.

— Medlemslistene våre er konfidensielle, og det er bare formannen som har tilgang til dem. Når er det viktig at vi står samlet, og det ville derfor være svært skadelig hvis Hulaas fikk mulighet til å påvirke medlemmer til å avholde nytt nominasjonsmøte. Stian Storbukås står fortsatt øverst på vår liste, men han er ikke ordførerkandidat. Det er Tor Sigbjørn Utsogn som står på andre plass, sier Nerås.

Ikke ny nominasjon

Styret kommer heller ikke til å sende ut innkalling til nytt nominasjonsmøte.

— Det er rett og slett ikke vits å avholde et nytt nominasjonsmøte. Det siste møtet gikk stille og rolig for seg. Det var et stort oppmøte, og flesteparten stemte frem Stian Storbukås på topp. Jeg er meget fornøyd med dagens vedtak, sier Nerås.

Han viser til at Storbukås er en mentor som har holdt på lenge og som kan vise partiet veien videre.