KRISTIANSAND: Når tiltalte kom inn i banken tildekket med en gammel regnjakke, en avklippet genser over hodet, oppvaskhansker og med en plombert startpistol som våpen, skal han ikke ha virket direkte truende på de ansatte.

— Jeg ønsket at det skulle gjennomføres så rolig som mulig, sa tiltalte under sin forklaring i Kristiansand tingrett i dag.

Robbet bank for 162.000 kroner

Var rolig under ranet

Den ene av de ansatte forklarte at raneren var veldig lavmælt og at han aldri truet dem direkte.

— Han var ikke aggressiv og det hele virket nesten ikke virkelig, fortalte hun til retten.

Fryktet torpedoer på døra

Familiefaren forklarte videre at han hadde opparbeidet seg stor narkotikagjeld og fryktet torpedoer på døra.

— Jeg var kommet i en ond sirkel og gjorde det i en siste desperat forsøk for å bli kvitt gjelden, sa kristiansanderen.

Tiltalte fikk med seg cirka 162.000 kroner fra banken og brukte mesteparten til å betale narkogjelden, resten brukte han opp før han ble pågrepet 27. april.

Nektet først i avhør

Han skal ha nektet for å ha noe kjennskap til saken i avhør både den 27. og 28. april, før han ble konfrontert med vitneforklaringer og bevisene. Da la han alle kort på bordet og bekreftet at han hadde utført ranet.

De ansatte i banken opplevde ranet som traumatisk og forklarte at de ikke følte seg veldig truet der og da, men at reaksjonene kom først i ettertid.

— Nå vil jeg bare sette et punktum med dette, fortalte den ene av de ansatte til retten, hun har lenge slitt med nattesøvnen etter ranet.

Foto: Magnus Stedje Fossen

Kamerat vitnet

Totalt vitnet det fem personer, i tillegg til tiltalte selv om saken. Deriblant kameraten som navnga han til politiet.

— Han spurte om jeg kunne kvitte meg med tøyet og våpenet mot 3000 kroner, jeg var dum og sa ja, fortalte han i retten.

Han skal ha hevet pistolen på sjøen men rakk ikke å kvitte seg med tøyet før han havnet i avhør hos politiet. Der skal han ha lagt alle kortene på bordet og overlevert tøyet.

- Klar for å forandre livet mitt

Tiltalte har erkjent de faktiske forhold og har samtykket til Sparebanken Pluss sitt krav på å tilbakebetale 162 000. Han har også erkjent å betale erstatning til de to bankansatte som han ranet pengene av.

— Jeg er hundre prosent klar for å forandre det negative i livet mitt, sa tiltalte som nå skal ha begynt på et avrusningsprogram.

Rettssaken avsluttes i morgen med prosedyrer fra aktor Beate Rullestad-Jansen og forsvarer Svein Kjetil Stallemo.