ARENDAL: — Ja, svarte 28-åring på spørsmål fra tingrettsdommer Leif Petter Trannum om han erkjente seg skyldig etter tiltalen.

Det er et stort presseoppbud i sal 1 i Aust-Agder tingrett mandag morgen. I tillegg har flere tilhørere tatt plass i salen, blant annet tidligere kollegere av Ivarsen. Hovedtillitsvalgt i Agder politidistrikt er en av tilhørerne samt politistasjonssjef i Grimstad, Steven Hasseldal. LES OGSÅ: Dette skjedde 4. mars

LES OGSÅ: Dette stod på trykk

Enken skal forklare seg

Også avdødes kone er tilhører under rettsaken som etter planen skal pågå fram til og med torsdag denne uken. Det ble kjent i retten i dag at enken skal forklare seg under rettsaken. Ivarsens kone har varslet at hun vil kreve oppreisningserstatning.

Det var natt til 4. mars i år at Ivarsen ble påkjørt og drept like utenfor Grimstadporten øst for Grimstad sentrum. Drapet skjedde i forbindelse med at Ivarsen skulle plassere en spikermatte i kjørebanen. Politimannen ble drept momentant.

Var påvirket av rus

28-åringen har i avhør forklart at han var sterkt ruset da han kjørte på politimannen. Blodprøver av mannen har bekreftet at han kjørte i rus, men at han ikke var så påvirket som han selv hevder. Ruskjøringen er ikke en del av tiltalen. Aktor Jostein Johannessen sier dette skyldes at det knyttes usikkerthet til hvor vidt han var ruset da ulykken inntraff.

Et moment som også kommer til å bli diskutert i retten, er hvilken fart bilen holdt da Ivarsen ble truffet. 28-åringen hevder at han kjørte i en fart opp mot 200 km/t, mens Statens vegvesen har beregnet farten til omkring 150 km/t. Det innleide firmaet Rekon har på sin side fastsatt bilens fart til omkring 100 km/t.

Rømte før drapet28-åringen hadde rømt fra soning én uke før drapet skjedde. Bilen han kjørte ranet han til seg med kniv noen timer i forkant av hendelsen ved Grimstadporten. Han står også tiltiltalt for denne episoden.

Ulykken ved Grimstadporten skjedde etter at 28-åringen nektet å stoppe for en politikontroll ved Stoa i Arendal. I stedet for å stoppe akselererte mannen og kjørte vestover på E 18. Grimstadpatruljen kjørte dermed til Grimstadporten for å sette opp en sperring.

Stoppet i Hannevika

28-åringen ble til slutt stoppet i Hannevika i Kristiansand da han kjørte av veien med den stjålne bilen. Han ble pågrepet og har siden sittet varetektsfengslet i Skien fengsel.