KRISTIANSAND: — Det var kjempegøy. Jeg har aldri sett en så stor fisk før, sier Øyvind Karlsen (10) til fvn.no.

Han var på én måneds ferie hos besteforeldrene i Lofoten i sommer, og siste dagen ble han med morfar på fisketur på Storhavet. Det var da de fikk storfangsten.

— Morfar kjente at han hadde noe tungt på kroken, og trodde først det var bunnen. Etter et par sekunder kviknet han til, og ropte: «det er en fisk, en kveite». Jeg hjalp ham med å holde i stanga mens han begynte å hale den opp, forteller Øyvind.

Etter hvert ble det vanskelig å holde balansen i båten.

Tok en halvtime å få den opp

  • Jeg måtte gå foran på båten og sette meg slik at den ikke skulle tippe rundt, sier Øyvind.

— Fisken dro båten av gårde, og det tok en god halvtime å få den opp. Jeg ble helt skjelven i beina, forteller Øyvinds morfar Arne Pedersen.

Det var et spesielt syn da fisken lå i den 17 fot store båten med hvitsida opp.

— Den tok opp halve båten, sier Øyvind.

63 kilo

Fisken var mye større en 10-åringen.

— Kveita veide 63 kilo, og var 1,75 meter lang. I bredda var den 76 cm, forteller Pedersen.

De tok fisken med et håndsnøre som heter juksasnøre og svenskepilk. Det er den største fisken Pedersen har fått med slikt utstyr.

— Det er kun en gang i livet du får en sånn fisk på håndsnøre. Det var bare flaks at vi klarte å få den opp, sier Pedersen.

Han fikk en kveite på 85 kilo for et par år siden, men den ble tatt med kveiteline.

Ikke rekord

Ifølge ansvarlig redaktør i bladet Alt om fiske, Jon Lenæs, er det tatt kveiter på over 100 kilo med stang i år, men kveita som Øyvind og bestefaren fikk er likevel å regne som stor.

— Jeg hadde synes det var kjempeflott om jeg tok en kveite på 12 kilo, så å få en på 63 kilo er absolutt ikke vanlig, sier Lænes.

Den offisielle rekorden for største kveite som er fisket er på 190 kilo, men fiskene kan veie godt over 200 kilo. VG skrev i fjor om en fisker som fikk en kveite på 314, 5 kilo. Denne ble imidlertid tatt med garn.

Spiste halve hodet

Øyvind og morfaren dro rett inn til land etter de hadde fått kveita i båten.

— Vi var ganske slitne da, forteller Øyvind.

Det meste av fisken ble levert til oppkjøpere på hoteller og restauranter, men Øyvind fikk smake på fangsten.

— Vi spiste halve hodet til middag, og det var nok til at både mormor og morfar ble stappmette. De hadde ikke klar å spise en bit til, flirer Øyvind.