ARENDAL: — Da han fortalte at han hadde drept naboen sin, tenkte jeg at han like godt kunne drepe meg. Jeg turte derfor ikke å forlate huset, men ble værende sammen med ham. For da visste jeg i det minste hvor jeg hadde ham, sa den tidligere kjæresten i retten i dag.

Kvinnen forklarte Aust-Agder tingrett at hun var så redd og sjokkert, at hun stivnet fullstendig da 25-åringen forklarte at han hadde tatt livet av naboen.

— Jeg klarte verken å løpe eller å gå, sa kvinnen.

Les også: Drapstiltalte: - Ble lettet da politiet kom på døra

- Virket glad og fornøyd

I retten forklarte kvinnen at hun kom til tiltaltes bolig omkring to uker etter at 45-åringen ble kvalt til døde. Da kvinnen hadde satt seg ned i sofaen begynte samtalen mellom henne og den tiltalte. Hun opplevde 25-åringen som helt normal, og fortalte at han virket glad og fornøyd.

Han spurte henne da om "hun kunne tenke seg å være sammen med en drapsmann?". Hun svarte at det kom helt an på hva slags drap det var snakk om, og årsaken til drapet.

Etter hvert syntes hun at 25-åringen ble mer og mer merkelig. Han begynte så å spørre henne om hun ville være med opp på rommet hans for å se i kottet. Det ville hun ikke.

- Det ligger en død mann i kottet

I løpet av samtalen skal 25-åringen ha sagt at "det ligger en død mann i kottet mitt". Han skal da ha pekt opp mot rommet.

De gikk deretter sammen opp mot tiltaltes rom. Her gikk han inn på et kott og fant fram en jernstang med blod på. Han viste henne også et branntau og noen blodige skihansker.

— Jeg tenkte han kanskje hadde tatt livet av katten sin. Det slo meg aldri at han kunne ha drept noen, sa kvinnen.

Mannen skal også ha funnet fram et halskjede, ei gullklokke og en ring. Alle gjenstandene var tilgriset med blod.

- Turte ikke spørre om mer

25-åringen skal deretter han konfrontert kvinnen med en samtale de hadde hatt tidligere. Her skal han ha fortalt at han hadde sagt til moren sin og samboeren hennes at han hadde drept naboen sin. Disse trodde imidlertid ikke på ham.

"Jeg vet hvor han er hen", sa han til meg. "Hvorfor har du ikke fortalt noen om det da", spurte jeg ham, fortalte kvinnen i retten.

25-åringen fortalte da at liket lå i kottet ved hans soveværelse.

Etter denne innrømmelsen forklarte kvinnen til retten at hun ikke turte å spørre tiltalte om noe mer.

- Visste hun ville gå til politiet

Til retten forklarte 25-åringen at han valgte å fortelle om drapet til venninnen sin fordi han var sikker på at hun ville gå videre med det.

Kvinnen sa i retten at hun og tiltalte hadde et veldig godt forhold seg i mellom til tross for at det var slutt mellom dem. Hun sa at tiltalte stolte på henne, og at hun opplevde ham som en "kjempekar som smiler og ler, og er pliktoppfyllende".

Etter at kvinnen hadde forlatt boligen til tiltalte, varlset hun politiet som aksjonerte mot huset i Parkveien i Arendal. 45-åringen ble da funnet i kottet ved tiltaltes soverom.

Slåsskamp

I retten i dag forklarte krimtekniker, Harald Knutsen, seg om likfunnet i boligen i Parkveien.

Ifølge Knutsen bar soverommet til avdøde preg av at det hadde pågått en kamp på liv og død. Det var blodspor over store deler av rommet, og sengebunnen var knust.

— Det kan tyde på at det har pågått en slåsskamp over lenger tid, sa Knutsen.

Tekniske funn på liket viser at 45-åringen hadde massive hodeskader da han ble funnet. I boligen fant politiet jernstanga de tror 25-årigen brukte mot avdøde. Jernstanga var bøyd, og var dekket med offerets blod.

Gruet seg til rettsak

Ifølge forsvarer Ole Devold angrer tiltalte forferdelig på drapet på den 45 år gamle naboen.

— Han har tenkt mye på hvordan det kunne ha gått dersom han bare hadde gjort enkelte ting annerledes. Selv var han ikke klar over at han hadde drept avdøde før han sjekket dagen etter. Da gikk det først opp for ham hva han hadde gjort, sier Devold.

I retten hevdet 25-åringen at drapet kom som et resultatet av at den 45-årige naboen hadde plaget ham over lang tid. Ifølge tiltalte skal naboen ha hatt et sykelig behov for å kontrollere ham. Dette er blant tingene forsvarer Ole Devold vil vektlegge i sitt forsvar.

— Jeg vil vektlegge min klients vanskelige oppvekst, hans psykiske tilstand, og hans konfliktfylte relasjon med 45-åringen. Han ble blant annet undermedisinert av helsevesenet. I tillegg mener jeg hans erkjennelse bør vektlegges når dommerne skal avsi sin dom, sier Devold.