MARNARDAL: Erle Andrea Marki Hansen er ranket som landets beste i sjakk, blant jenter under 14 år. Neste helg drar hun til VM.

— Alt med sjakk er gøy, unntatt å tape, forteller 12-åringen.

I går ble nok en artig kveld for ungjenta fra Marnardal. Med Fædrelandsvennen til stede feide hun pappa av banen i lynsjakk, en pappa som er blitt mer og mer matt av å sette seg til brettet med datteren.

Eneste fra sør

  • Jeg har nesten gitt opp. Jeg betraktet meg som en rimelig habil spiller inntil hun startet sin utvikling, vedgår Harald R. Hansen, som er reiseleder for Norges Sjakkforbund under det 12 dager lange sjakk-VM for ungdom i Vietnam.

Ni norske gutter og jenter setter seg på flyet østover neste helg, og Erle er eneste fra Sørlandet. I VM er hun ranket som nummer 16 blant de 70 i sin klasse (11-13 år).

— Jeg har lyst på en førsteplass, men det er kanskje litt optimistisk, sier Erle, som etter å ha mottatt et bekreftende nikk fra pappa justerer målsettingen til en plass blant de 20 beste.

— Hvorfor ble det sjakk?

— Da jeg var åtte år, så jeg et program med Magnus Carlsen (17 år, ranket som nummer fire av alle i verden, journ.anm.). Jeg syntes dette så veldig gøy ut, og likte spesielt da røde dukene de brukte, forteller hun.

I Kristiansand Sjakklubb hadde de ingen røde duker, men desto flere mannfolk. 12-åringen er eneste jente blant de nærmere 50 medlemmene. Hver onsdag sitter hun på med pappa de fem milene fra Marnardal til Samsen allaktivitetshus.

Omtrent samtidig spiller klassevenninnene håndball, rir på hest eller synger i kor. De mener sjakk er kjedelig, selv om de aldri har prøvd.

— Jeg har gitt dem opp, smiler den beskjedne marnardølen.

Sjakk-OL i 2014

I fjor ble hun nummer to i nordisk mesterskap, og deltok i EM i Kroatia. Hun har også en andreplass i NM for jenter. Neste mål er sjakk-OL i 2014. Det gikk fort opp for Erle at hun hadde talent for sporten. Etter tre måneder slo hun pappa for første gang, siden har hun satt de fleste sjakk matt, unge som voksne. Sjakkinteressen er gått over i lidenskap.

— Hun klarer å holde fokus og konsentrasjon, og hun bruker den tiden hun har, skryter pappa Harald, som også er leder for ungdomsgruppa i Kristiansands-klubben.

I VM trengs i tillegg utholdenhet. Med unntak av én fridag blir det et fem til sju timer langt sjakkparti hver dag fra klokken 15. Og ikke nok med det:

— Tiden fram til klokken 15 bruker vi på forberedelser, forteller pappa, reiselederen.

— Og så bader vi, smetter 12-åringen inn.

PS: Denne helgen deltar Erle i Kristiansand Open, en sjakkturnering på UiA med om lag 50 deltakere fra hele Sør-Norge.