KRISTIANSAND: — Ikke skyldig, sa hun på spørsmål fra dommer Erland Henrichsen om hun mente sønnen var skyldig i å ha mishandlet sin fars tidligere samboer.

Les også: Vil renvaske avdød sønn

Agder lagmannsrett har satt av hele denne uka til den svært spesielle saken. I mars gikk saken for tingretten. Da ble sønnen Roy Imre Farkas Steen (20) og hans far dømt for grov mishandling av farens tidligere samboer.

Sommeren 2007 skal far og Roy ha mishandlet kvinnen hjemme i sitt hjem i Mandal. Ifølge dommen som kom etter første rettsbehandling, holdt de henne fast ved å sette et skrujern i panna hennes, mens de slo så hardt at ribbeina brakk.

De ble dømt. Faren fikk ett års fengsel, mens sønnen fikk sju måneders fengsel. I tillegg ble de to dømt til å betale henne 70.000 kroner i erstatning.

Rakk å anke

Måneden etter dommen, i april, omkom Roy under uklare omstendigheter etter en bilulykke i Flekkefjord. Han ble funnet flere dager senere – halvt liggende i et vann. Men før han døde rakk han å anke dommen.

Nå har altså moren Torild Steen trådt inn i sin sønns sted, slik hun kan i henhold til straffeprosessloven. Hensikten er at hun skal kunne ivareta hans ettermæle.

— Det er veldig godt å være her for å se til at hans interesser kommer ordentlig fram, sier Torild Steen.

Overbevist

Etter mange samtaler om saken med sønnen, er hun helt overbevist om at sønnen ikke utførte noe vold mot farens tidligere samboer.

— Roy var ikke mors beste barn. Han var dømt tidligere for både vold og narkotika. Men i nettopp denne saken er jeg overbevist om at han er uskyldig, sier Steen som forteller at sønnen følte denne rettssaken som svært urettferdig.

Da saken startet i lagmannsretten i går, ba hun dommeren om å få lov til å vitne. Det er nemlig ingen selvfølge. Dommeren er ikke overbevist om at hun kan kaste lys over voldsepisoden det er snakk om. – Det betyr likevel mye for meg og mine barn at jeg får forklare meg, sa Steen til dommeren, som ikke har tatt endelig standpunkt til om hun får komme til orde i retten.

Under forklaringen til voldsofferet i retten i går, brast moren i gråt og måtte forlate rettssalen for å ta seg inn igjen.

- Svært spesiell sak

Aktor, politiinspektør Einar Hald, har aldri vært borti noen sak der en avdød tiltalt er representert i en rettssak.

— Saken er slik sett svært spesiell. Hensikten er å la nære personer til en avdød tiltalt forsvare vedkommendes ettermæle, sier Hald.

Lovparagrafen åpner også for at slektninger og arvinger kan anke en sak etter at en tiltalt eller siktet er død.

Derimot kan man ikke anke en sak dersom hensikten med en anke er å skade (straffe) en avdød tiltalt, ettersom vedkommende ikke kan stilles til straffansvar etter sin død.

Dette sier loven:

Lovparagrafen som muliggjør at noen kan tre inn i en avdød tiltaltes sted, er hentet fra straffeprosessloven § 308 .

Det heter det kort og greit: «Er siktede død, kan hans ektefelle, slektninger i rett opp- eller nedstigende linje, søsken og arvinger anke i hans sted».

VIL RENVASKE: Torild Steen ved graven til sønnen Roy Imre Farkas Steen på kirkegården i Mandal. Foto: Jarle R. Martinsen.