GRIMSTAD: Østmarkseteren var favoritten når sjefene i Skatteetaten skulle spise middag på Siemens' regning. Ved minst to anledninger, i desember 1999 og sommeren 2000, deltok "ledere i Skattedirektoratet, også skattedirektøren" samt de som jobbet med kontrakten, i en "større markering" betalt av Siemens på en av Oslos fineste restauranter, nemlig Østmarkseteren.

Også i 2005 var det en "større markering" på Østmarkseteren, men Finansdepartementet sladdet hvem som deltok da de friga dokumentet til Aftenposten.

På listen over steder hvor Skatteetat-sjefene ble bespist, finnes også restauranter som Bølgen og Moi og Statholdergaarden. En sentral person i Skattedirektoratets IT-avdeling deltok på 13 forskjellige middager betalt av Siemens Business Service over fire år. Vedkommende spiste og drakk for 17 800 kroner på disse arrangementene.

I løpet av fire år fikk Skatteetatens folk betalt 20 middagsbesøk for til sammen 227 000 kroner. I samme periode ble det inngått kontrakter for 300 millioner kroner.

Smurte sjefene

Skattedirektør Svein R. Kristensen gjorde i forrige uke et stort poeng av at Siemens' smågaver, middager, båtturer, julebord, sommerfester, fotballbilletter og dragrace var goder som ble spredt på svært mange ansatte. Dermed dreide det seg om små beløp for de aller fleste.

Men bilagene fra de 20 arrangementene og festene hvor Siemens drev storstilt "kundepleie" av Skatteetaten, viser at det er sjefene som ble smurt mest, og for dem var det ikke bare fillesummer.

"Det er i hovedsak ledere og sentrale medarbeidere i Skattedirektoratets IT-avdeling som har forhandlet og forvaltet inngåtte rammeavtaler med Siemens Business Services (SBS). Undersøkelsene viser at SBS' kundepleie gjennom flere år i hovedsak har vært rettet mot de samme lederne og medarbeiderne i IT-avdelingen," heter det i kundepleierapporten fra konsulentfirmaet Edbo Risk Management.

Edbo Risk Management mente at forholdene som kom frem, var så alvorlige at Skatteetaten ble anbefalt å oversende saken til Regjeringsadvokaten "for vurdering om enkelte forhold kan være brudd på gjeldende lover og regler".

Men både Skatteetaten og Finansdepartementet nekter å opplyse om anbefalingen fra revisorene ble fulgt. I stedet konkluderte Skatteetaten med at ingen ansatte hadde gjort noe ulovlig eller noe som fortjente tjenstlige reaksjoner, men at retningslinjer og praksis måtte innskjerpes.

Pleiet toppene

Alle de åtte som ifølge rapporten har mottatt ytelser for mer enn 5000 kroner, har vært sentrale IT-ansatte og dermed viktige premissgivere for Siemens i forhold til nye kontrakter. Tre av dem var sjefer.

SBS mente åpenbart at det var viktig å kundepleie på høyest mulig nivå. Selv skattedirektøren gikk på fredspriskonsert med påfølgende middag, og var invitert med ektefelle. Kuvertprisen var på rundt 2500 kroner. Regningen har Siemens tatt.

Kreves mer av sjefer

Skattedirektør Svein R. Kristensen sier at å takke ja til Nobel-middager betalt av leverandører "er i strid med våre nåværende etiske retningslinjer". På spørsmål om saken ikke er mer alvorlig når det er sjefene som har mottatt mest, svarer han:

— Jeg mener at ledere har et spesielt aktsomhetskrav.

"Invitasjon til Fredspriskonserten kommer fra forskjellige leverandører hvert år. Forutsatt et faglig program forut for middagen og den etterfølgende konserten i Oslo Spektrum, har det vært gitt klarsignal for deltagelse," heter det i et notat fra IT-avdelingen til internrevisjonen i Skattedirektoratet.

Kos uten fag

Etter kontraktsinngåelsen for den såkalte FLINK-avtalen i 1999, ble det feiret på restauranten Feinschmecker på Siemens' regning.

Deltagerne var "noen ledere ved IT-avdelingen og skattedirektøren", heter det i notatet fra IT-avdelingen til internrevisjonen.

Av notatet går det frem at sosiale arrangementer betalt av leverandører ble tolket som helt greit, så lenge det ble koblet til faglig innhold i forkant. Men hverken forut for fotballkamp eller dragrace har det vært faglig program.

AFTENPOSTEN/FÆDRELANDSVENNEN