KRISTIANSAND: — Det vil ikke vanke premie til leserne som tar oss i feil, bare stor personlig tilfredsstillelse, ler sjefredaktør Vadseth - eller «rettetassen» som vi nå kan begynne å kalle ham.

Med Vadseth blir Fædrelandsvennen landets første avis som konsekvent retter alle feil, det vil si de vi vet om.

Feilene vi ikke vet om kan du hjelpe oss med:

**Ringe den døgnåpne rettetelefonen:

38 11 33 66**

**Sende e-post til rettemailen:

rettelser@fvn.no**

**Skrive brev til:

Rettelser

Fædrelandsvennen

Boks 369

4664 Kristiansand**

Troverdighet

— Pressefolk har hatt en merkelig oppfatning av at feilretting er litt flaut, fordi folk da vil oppdage feilene våre. Sannheten er nok at leserne allerede har irritert seg. Fædrelandsvennen ønsker å være troverdig og å ta leserne på alvor. Derfor skal alle faktafeil rettes, sier Vadseth.

Galt skrevne navn, gale regnestykker og så videre skal rettes opp. Det samme skal feilaktig gjengitt meningsinnhold.

— De grove og alvorlige feilene skal rettes ordentlig og seriøst. Men så er det noen små slurvefeil som kan være rett morsomme. De skal vi rette med et glimt i øyet, sier Vadseth.

Fædrelandsvennens feil skal heretter daglig rettes på ledersiden (side 2 i del 2). Denne siden vil Vadseth bruke for å understreke at han mener alvor.

— Jeg er sikker på at flere aviser kommer til å følge etter Fædrelandsvennen. Det er vanskelig å være motstander av feilretting, sier sjefredaktøren.

Nok å ta av

— Du har tenkt på at noen må gjøre feil for at du skal få suksess med dette?

— Den biten frykter jeg ikke. Fædrelandsvennens journalister er dyktige, men er helt vanlige mennesker. Vi kommer ikke til å gå tom for feil. Det vil alltid være nok å ta av . . .

I petitform

En av Fædrelandsvennens mest erfarne og språklig bevisste journalister, Svein Harald Moe (Svamo), har påtatt seg oppgaven med å lage godt stoff av de mer kuriøse feilene hans kolleger begår.

— Jeg gleder meg til å rette dem opp i en uhøytidelig petitform. Det er de artige feilene jeg skal ta tak i. De grove og alvorlige får andre ta seg av, sier Svamo, som er kjent for sin gode penn.

— Du frykter ikke at du blir upopulær hos kollegene nå?

— Det gjør ikke så mye. Jeg er journalist, så jeg har jo ingen venner likevel, ler Svamo, som er sikker på at takhøyden og selvironien i redaksjonen er mye større enn mange tror.