KRISTIANSAND: Stjernøutvalget la i dag frem sin innstilling på regjeringens kontaktkonferanse for universitet og høgskoler. I innstillingen foreslår utvalget blant annet å samle alle universiteter og høgskoler under åtte store universiteter.

Rektor ved Universitetet i Agder, Torunn Lauvdal, sier i en pressemelding at hun er skuffet og overrasket over innstillingen.

— Jeg hadde forventet at Stjernøutvalget ville fremme forslag som gav grunnlag for videre vekst og ekspansjon kombinert med økt kvalitet. I stedet får vi et opplegg for konsolidering, sier Lauvdal.

Forslaget fra Stjernøutvalget går primært inn for å etablere nye landsdelsuniversiteter - hvor høgskoler og universiteter slås sammen for å skape nye, store administrative enheter.

— Det er akkurat hva vi nå ikke trenger, mener Lauvdal.

Hun mener Stjernøutvalgets forslag vil føre til at universitetet i årene framover blir mer opptatt av interne dragkamper, enn hva institusjonen kan tilby samfunnet.

Innstillingen i sin helhet er nå lagt ut på Stjernø-utvalgets hjemmesider.

Rektor ved UiA, Torunn Lauvdal, har også tidligere gitt uttrykk for skepsis til sammenslåing overfor Fædrelandsvennen.

— Jeg er skeptisk til å få en sammenslåing tredd nedover hodet. Skal vi samarbeide med andre universitet, må det være på frivillig basis, ikke med tvang, sa hun.

Les: Nekter å skifte skiltet på ny

Utvalget presenterer i sin innstilling fire ulike modeller som kan benyttes for å sikre høyere utdanning og forskning av høyt nivå. «Flercampus-modellen» innebærer at Universitetet i Stavanger og Universitetet i Agder

Disse er:

- «Flercampus-modellen»

Denne modellen innebærer en sammenslåing av universitet og høgskoler som ligger i samme geografiske område.

- Den «binære» modellen

Universitetene fortsetter som i dag, mens høgskolene i landets forskjellige regioner slås sammen.

- «Nettverksmodellen»

Institusjonene forblir selvstendige, men knyttes sammen i regionale nettverk hvor målet er å fordele arbeidsoppgaver mellom de forskjellige institusjonene.

- «Prosess- og differensieringsmodellen»

Institusjoner som ikke oppfyller visse krav, pålegges å begynne en fusjoneringsprosess hvor utfallet er åpent.

Utvalget ble oppnevnt av regjeringen i mai 2006, og fikk i oppgave å gi anbefalinger om den videre utviklingen av universitets- og høyskolesektoren i Norge i et tidsperspektiv på 10-20 år.

Les : Kristiansand-rektor frykter intern maktkamp

Fvn.no oppdaterer saken