KRISTIANSAND: — Det kan beskrives som en ren henrettelse. Han ga henne nådestøtet i hjertet. For meg så det ut som han mente at hun måtte dø. Jeg skal ikke si at det var rituelt, men det var hjertet han siktet på, fortalte mannen i retten.

DREPT: Vian Bakir Fatah (38) ble drept i skolegården i Bygland. (Foto: Privat) Foto: Privat

48-åringen fortalte om den skjebnesvangre dagen da den 38-år gamle irakeren drepte kjæresten hans. Men sterk og klar røst gikk han gjennom hele hendelsen, men han måtte ta seg sammen da han kom til de siste sekundene av kvinnens liv. Hvisket ord i øret

Den 48-år gamle kjæresten forsøkte å hviske noen vakre ord inn i øret på kjæresten som var i ferd med å svinne bort.

— Hun var fryktelig skadet, og bena sviktet under kroppen hennes. Jeg hvisket noen ord i øret hennes. Jeg skjønte jo at det var slutten, og det er jo sånn man gjør når noen holder på å dø. Hun åpnet munnen. Jeg vet ikke om det var fordi hun utåndet, eller om hun ønsket å svare meg, fortalte mannen i retten.

48-åringen fortalte også hvordan han følte seg fullstendig maktesløs da eksmannen hugget mot kroppen på kjæresten hans.

— Da jeg så kniven var det som om jeg fikk strøm i meg. Nå stikker han, tenkte jeg. Jeg mistet stemmen, sikkert på grunn av sjokket, fortalte mannen.

Sønnen hadde kniv 48-åringen mener å huske at alle barna sto og så på da kvinnen ble stukket til døde av deres far.

— Jeg så at en av sønnene hadde en sort morakniv som han holdt foran livet, men jeg løp likevel bort og forsøkte å slå til tiltalte. Han hadde Vian inntil seg, og fortsatte å stikke henne, fortalte mannen.

Samtidig med at han løp mot drapsmannen, forsøkte en av sønnene å stoppe ham med armbevegelser. Han var også redd for den andre sønnen som han visste sto bak ham med kniv.

— Jeg kjenner ennå på den vonde følelsen. Jeg så for meg at han ville komme bakfra og skjære av meg halsen. Jeg hadde mindre frykt for farens kniv enn sønnens, sa 48-åringen.

Han forsøkte derfor å angripe sønnen, men husker ikke om han fikk slått til ham.

— Jeg følte meg helt alene i verden. Det var en jævlig situasjon. Jeg så en plankestabel, og grep ei planke. Jeg tok et svingslag mot tiltalte, men så tenkte jeg. ”Dreper du ham nå, så er livet ditt kjørt. Ti år i fengsel” tenkte jeg. Det var som om livet mitt passerte i revy, fortalte 48-åringen.

DREPT: Vian Bakir Fatah (38) ble drept av eksmannen i skolegården utenfor Bygland skole. I dag vitnet kjæresten som var vitne til drapet.

Nytteløs gjenopplivning Mannen, som også var tidligere kollega med Vian, forsøkte å gjenopplive kjæresten, men han skjønte at det var umulig.

— Jeg skjønte at det ikke gikk, men jeg bare fortsatte, fortalte mannen.

Mens han forsøkte å få liv i kjæresten, skal eksmannen ha gått fram og tilbake og snakket.

— Jeg er ikke sikker på om han snakket med sin bror på Østlandet, eller om han pratet med barna. Han var klar i måten han snakket på, han var målrettet, sa mannen.

48-åringen kom så på at sønnen hadde en kniv, og gikk derfor i retning mot sønnen.

— Jeg skrek til ham at han skulle slippe kniven. Deretter gikk jeg bort til tiltalte og spytte ham i ansiktet, og sa til barna; Nå kan dere ha det bra! Ja, hun fortjente det, svarte den ene sønnen meg, fortalte mannen.

- Flotteste jeg har møtt Aktor lurte på hvordan han så på drapet nå i ettertid.

— Man kan lure på hvordan man kommer seg videre. Jeg tror jeg har fått hjelp av høyere makter. Det har vært tøft å leve, men jeg har klart meg forholdsvis bra, svarte mannen.

Etter at 48-åringen var ferdig med å forklare seg, spurte tingrettsdommer Anne Gro Aanensen Kleven om han ville legge noe til.

— Vian var en sterk dame, og den flotteste jeg har møtt. Jeg kjenner mange store personligheter gjennom idretten, men Vian rager øverst av dem alle. Men hun var den som sto lavest på skattelistene i Bygland, sa den tidligere kjæresten følelsesladet.