De kommende helgene er årets travleste for salg av hytte på fjellet. Med høstferie i Oslo og Bergen strømmer hyttekjøpere innover i landet på leting etter drømmehytta. Men drømmen som er blitt vesentlig mer moderat det siste året, skal vi tro hyttemeglerne vi har snakket med.

– Konkurransen om å ha størst hytte er over. Det har blitt OK ikke å være kongen av hyttelandsbyen, sier Arne Pålgardhaugen, styreformann og gründer av Geilo Fjellandsby.

Han mener Geilo har et ufortjent rykte som destinasjonen med «den flotteste bilparken».

– Geilo er et sted for alle, mener Pålgardhaugen.

Færre hyttepalass

Pålgardhaugens fremstøt mot «folk flest» gjenspeiler antagelig virkeligheten i hyttemarkedet: Til nå i år er det tinglyst kun ett salg over ti millioner kroner, mot syv på samme tid i fjor. Og alle vi har snakket med sier det samme:

Det er de billigste hyttene som blir solgt nå.

– Det som selges er hytter fra 1,5 millioner kroner og nedover – hytter for hvermannsen, sier Jon Alvsaker hos Kongsberg Eiendomsmegling, som har Blefjell som spesialitet.

– Billige objekter med god beliggenhet er enklere å selge enn dyrere objekter, sier Eivind Bjorå, eiendomsformidler hos ABCenter Fritid, med nedslagsfelt i Hovden-området.

Det samme skjer rundt Fagernes og Beitostølen:

– Det er spesielt stor omsetning av hytter i prisklassen fra 500000 til 2500000 kroner, sier Are Berg, daglig leder for Terra Eiendomsmegling i Fagernes.

Og det samme sier hyttebransjen i Gaustablikk-området, Trysil, Hemsedal, Geilo og Oppdal.

Sterk sensommer

Hyttemarkedet mangler god og oppdatert statistikk for prisutvikling. For å ta temperaturen på markedet har vi spurt hyttemeglere og -byggere om hvordan de har opplevd høsten.

– De siste åtte ukene har vi hatt godt salg av både ferdige hytter og nye prosjekter, sier Svein Tore Overå, daglig leder hos Dinhytte.no.

– Etter sommerferien virker det som om nye kunder har kommet på banen; kanskje de som har vært litt avventende i perioden november 2008 til juni 2009, mener han.

– Salget har tatt seg godt opp siden juli, perioden vi er inne i nå virker svært lovende, med mange henvendelser og stor interesse, sier Gjermund S. Rosendal hos EiendomsMegler 1 i Hemsedal.

Resten sier omtrent det samme – vinden har snudd i fjellheimen.

Flatt marked

– Men stiger prisene?

– Prisene vil holde seg på dagens nivå frem til høsten neste år, spår Eivind Bjorå.

Det markedssynet deler han med Stian Knutsen, eiendomsrådgiver hos EiendomsMegler 1 Midt-Norge, med base i Oppdal og omegn.

– Jeg tror nok ikke vi får se noen særlig oppgang i løpet av denne vinteren, men jeg er meget optimistisk når vi nærmer oss høsten 2010, sier Knutsen.

Rosendal og Berg i henholdsvis Hemsedal og Fagernes mener særlig de billigste hyttene vil få en god prisøkning fremover.

Unormale år

Torbjørn Meli, fagansvarlig eiendomsmegler hos Krogsveen i Porsgrunn, minner om at hytteprisene er satt tilbake med flere år.

– Årene bak oss var en unormal fase. I løpet av to år vil trolig tilbud og etterspørsel igjen balanseres.

– Og hvordan ser markedet da ut?

– Selgere som forlanger 20 prosent mer for eiendommene sine enn det markedet vil betale, vil ha forsvunnet. Samtidig forsvinner de kjøperne som i dag tror de kan få en allerede riktig priset eiendom 20 prosent rimeligere. Markedet vil stabilisere seg, og føles tryggere og mer forutsigbart, sier Meli.