KRISTIANSAND: Kristiansand tingrett kom frem til at lovens vilkår for å avlive hunden Odin ikke var oppfylt, og dermed ble politidirektoratets avlivningsvedtak kjent ugyldig og opphevet.

— Det kan ikke bli bedre enn dette

Da fvn.no i ettermiddag tok kontakt med Hellen Leland Øien på telefon hadde hun ennå ikke fått beskjed om kjennelsen, men reaksjonen lot ikke vente på seg.

— Så bra, nå ble jeg helt satt ut her. Jeg har gått rundt med en klump i magen i hele dag og ventet på en telefon fra advokaten vår, sier hun og føyer til:

— Nå håper jeg bare på at de ikke anker.

Heller ikke mannen, Arild Bryne Øien, hadde fått beskjed før fvn.no tok kontakt med ham.

— Det kan ikke bli bedre enn dette, sier han.

To episoder

Stridens kjerne var to episoder på Flekkerøy i fjor, der den røslige hunden påførte først en gutt (5), deretter en dachshund, sår som måtte sys med flere sting.

Den første episoden fant sted da Odin lå i bånd på utsiden av familiens eiendom. Sønnen til naboekteparet kom over for å hilse på hunden.

Ifølge øyenvitner ville hunden leke. Den bykset fremover, dultet til og påførte gutten rift i munnviken og et blåmerke på brystet.

På bakgrunnen av denne hendelsen fremsatte 5-åringens foreldre en skriftlig anmodning om avliving av Odin. Dette bestred familien til Odin gjennom sin advokat Svein Erling Jensen.

Saken ble så tatt opp til etterforskning ved Agder politidistrikt, men siden begge foreldrene til 5-åringen er ansatte i politidistriktet ble saken overført til Rogaland politidistrikt.

28. oktober i fjor mottok familien Øien et forhåndsvarsel om avliving av hunden. På nytt sendte familiens advokat et brev hvor han bestred at vilkårene for avliving var oppfylt.

Frikjent

Mandag 10. november fant en ny hendelse sted da Arild Bryne Øien, sammen med to andre personer og to andre hunder, var ute på en lutetur med Odin ved Paulen på Flekkerøya. Der møtte de på en liten hanndachs på ti kilo, som ifølge både hundeeier og vitner, skal ha terget grand danoisen i lengre tid. Odin kom seg løs fra båndet som han ble ledet i og løp mot dachshunden. Det oppstod så et sammenstøt mellom hundene, som førte til at dachsen ble påført 1-2 centimeters hull i huden på hver flanke.

19. januar i år mottok familien Øien på nytt et forhåndsvarsel om avliving av Odin, denne gangen basert på begge hendelsene, fra Rogaland politidistrikt. Samme dag ble det også utferdiget et forelegg mot Arild Øien for å ha overtrådt hundeloven ved hendelsen med dachshunden. Øien nektet å vedta forelegget og ble senere frikjent i tingretten.

20.februar fikk familien på nytt et brev der ordlyden var som følger:

— En stykk hund av rasen Grand Danois (”Odin”) tilhørende Hellen Leland Øien og Arild Bryne Øien skal avlives snarest.

Fredelig

Familiens advokat Jensen fremsatte i et brev tilbake til politidistriktet en klage over vedtaket og begjæret vedtaket utsatt. I et svarbrev meddelte politidistriktet at iverksettelsen av vedtaket ble utsatt til klagen var behandlet.

I forrige uke ble saken behandlet av Kristiansand tingrett. Her konkluderte mann med at Odin tilhører en rase som er fredelig og som brukes familiehund. Videre fremhevet man at han av ekspertise er vurdert som mentalt og temperamentsmessig klart innenfor normalområdet for sin rase. At hunden ikke er tatt i forvaring av politiet taler ifølge retten også for at farlighetsgraden og risikoen ikke er ansett som særlig påtrengende.

Dermed ble rettens slutning å oppheve avlivningsvedtaket. Staten ved Justisdepartementet ble også dømt til å betale familien Øien 80.000 kroner i saksomkostninger.