LILLESAND: Revisjonens stabsdirektør Leif O. Hauge mener fem av ungarerne, som sto frem i Fædrelandsvennen og også fortalte sin historie til internrevisjonen, kan ha hatt et hevnmotiv når de har fremsatt sin kritikk.

«De fem tidligere arbeidstakerne har gått glipp av sin gode lønn for arbeid i Norge og kan av denne grunn ha hatt et hevnmotiv», står det i revisjonens rapport som ble offentliggjort tirsdag.

Internrevisjonen hevder Degus Bau driver seriøst, men ber likevel selskapet straks gi ansatte sluttoppgjør og begrense ordningen med de omstridte kontantforskuddene.

Internrevisjonen startet gransking av bemanningselskapet Degus Bau i februar. Da traff de tidligere ansatte, som hevdet de ikke fikk lønnslipp og manglet lønn. Tre ganger møtte internrevisjonen ledelsen i Degus Bau.

Revisjonen har også møtt et tilfeldig utvalg nåværende ungarske E 18-ansatte i Lillesand.

«Alle mottar lønnslipp og lønns— og trekkoppgaver, og alle er kjent med ordningen med forskuddsbetaling mot kvittering. Samtlige nåværende tilsatte tar sterk avstand fra de fem tidligere tilsattes påstander», skriver revisjonen.

Vegvesenets internrevisjon peker i rapporten på noen få lønnsavvik, som selskapet skal ha lovet å korrigere.

Revisjonen slår også fast at Degus Bau har holdt tilbake sluttoppgjør for ansatte og at dette straks må gjennomføres.

Kritiserer kontantbetaling

Internrevisjonen mener for øvrig Degus Bau har et forbedringspotensial både på lønnsutbetaling og sluttoppgjør. Revisjonen utelukker ikke at kontantutbetaling av lønn kan ha lagt grunnlaget for ansattes kritikk av selskapet.

«Internrevisjonen har derfor anbefalt at all framtidig lønnsutbetaling skjer via bank, at forskuddsbetaling begrenses mest mulig og at ny lønnsordning tas inn i kontrakten med den enkelte».

Internrevisjonen beklager

I sin konklusjon beklager internrevisjonen overfor Degus Bau «at selskapet synes å ha vært gjenstand for ubegrunnet kritikk fra fem tidligere ansatte, og at negativ omtale er blitt gjengitt i ensidige presseoppslag og fra enkelte hold for øvrig».

Videre heter det i konklusjonen at «det er ellers beklagelig at uetterrettelig omtale har medført uro blant de nåværende arbeidstakerne på anlegget og at mange dyktige arbeidstaklere føler frykt for å miste jobben».

BUDAPEST: Syv tidligere og nåværende E 18-arbeidere kom til Budapest i mars for å snakke med Fædrelandsvennen og norske veimyndigheter. De krevde full gransking og rettferdighet for de ungarerne som er igjen på E 18 anlegget i Norge. FOTO: Helge Corneliussen. «Hvorfor skulle de lyve»

— Vi slipper ikke saken på grunnlag av rapporten fra internrevisjonen. Vi vil ha alle fakta på bordet, sier distriktssekretær Ole Jarl Madland i Norsk Arbeidsmannsforbund.

Madland har snakket med flere ungarere, som har bekreftet at de ikke får lønnslipper.

— Hvorfor skulle de lyve om det? Jeg har ingen grunn til å tvile på de ungarerne jeg har snakket med, sier Madland.

Også Arbeidstilsynet jobber videre med ungarer-saken. Seniorinspektør Alf Helgeland leste i går kveld rapporten fra internrevisjonen.

— Jeg tar rapporten til etterretning, sier Alf Helgeland.

Arbeidstilsynet har nylig bedt E 18-utbyggerne svare på en rekke kritiske spørsmål som gjelder de ungarske E 18 arbeiderne.

DETTE ER SAKEN:

*Fædrelandsvennen har i flere artikler satt fokus på ungarske E 18 arbeideres lønns- og arbeidsforhold.

*Et 20-talls ungarere har fortalt avisen om frykt, uteblitte lønnslipper, forskudd og feriepenger.

*Flere ungarere hevder de har sagt opp på grunn av lønnsrot og vanskelige arbeidsforhold.

*Arbeidstilsynet og Norsk Arbeidsmannsforbund jobber også med ungarer-saken på E 18-anlegget.

— Vi skal til bunns i saken

Ble nektet damebesøk

Krever full gransking av E 18-selskap

— Vi fikk ikke lønn

— De våget ikke snakke med oss